Geratel en gesjirp rond het Capitool
• 31-08-2012
• leestijd 1 minuten
In Nederland komen meer dan 60 soorten krekels en sprinkhanen voor. Ze behoren tot dezelfde familie, maar verschillen wat in bouw. Krekels zijn meer muzikaal, terwijl sprinkhanen meer ritmisch zijn. Wat ratelt en tjirpt er deze zomer rond het Capitool? Insectenkenner en geluidenverzamelaar Baudewijn Odé zoekt het voor ons uit.
Soorten
Een aantal sprinkhanen en krekels in ons land is niet inheems maar komt sporadisch voor als dwaalgast. Een voorbeeld is de op de boomsprinkhaan gelijkende zuidelijke boomsprinkhaan, die eigenlijk in zuidelijk Europa leeft. Deze soort is ingevoerd met het transport van planten. Sommige soorten hebben zich gevestigd als exoot. Voorbeelden zijn de huiskrekel die in heel Nederland wordt ingevoerd als voedsel voor in gevangenschap gehouden dieren en de dierentuinkrekel die zich in Artis en het Dierenpark Emmen heeft gevestigd.
De laatste tientallen jaren zijn diverse nieuwe soorten in ons land opgedoken, meestal als gevolg van de hogere temperaturen. Voorbeelden hiervan zijn het zuidelijk spitskopje, de sikkelsprinkhaan, de lichtgroene sabelsprinkhaan en de zuidelijke boomsprinkhaan.
Cicaden
Een ander zingend insect dat rond het Capitool voorkomt is de cicade. Geen familie van de sprinkhaan overigens. Over de hele wereld zijn er meer dan 40.000 soorten bekend. Een paar weken geleden vond insectenonderzoeker Roy Kleukers van EIS-Naturalis nog een rododendroncicade tijdens onze uitzending. Dit kleine insect heeft een gele onderzijde, inclusief poten. De bovenzijde is groen en over de voorvleugels lopen twee rood-oranje strepen in de lengterichting.
Foto 1: mazzeltov
Foto 2: Rododendroncicade (maker: André Karwath)