Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geopark Hondsrug

  •  
04-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
159 keer bekeken
  •  
IMG_7651.jpg
Geoparken zijn internationaal erkende gebieden met een rijke geologische geschiedenis. Sinds enige tijd heeft Nederland ook zo'n geopark, op de Hondsrug in Drenthe.
Het geopark Hondsrug dankt zijn status aan de bodem die 150 duizend jaar terug door schuivende gletsjers is gevormd. Het schuivende ijs heeft langerekte ruggen van zand gevormd, die niet alleen de natuur tekenen, maar ook de cultuur. Zo is er tot op de dag van vandaag een culturele kloof tussen de 'zand-Drenten', die op de hoge delen wonen, en de veen-Drenten die afstammen van de 'geimporteerde Hollanders', die ooit turf kwamen steken.
Meer info over het geopark Hondsrug op de speciale site.
Bij de foto: Harry Huisman (r.) en Wim de Gans bij de grootste zwerfkei uit de stenentuin bij het hunebedcentrum in Borger
Bij de (tweede) foto: geoloog Wim de Gans kon het niet laten. Een beetje geoloog duikt meteen met zijn schep in de bodem om de wetenswaardigheden van een gebied aan het oppervlak te halen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor