Geocaching en GPS-wandelen: prachtige manier om natuur te beleven
• 16-06-2005
• leestijd 2 minuten
Het wandelen met behulp van het GPS (Global Positioning System) en het bijbehorende ‘geocaching’ zijn bijzondere manieren om mensen met natuur in aanraking te laten komen. Waar het kan, moet het kunnen, volgens Staatsbosbeheer.
Staatsbosbeheer introduceerde in 2001 als eerste terreinbeherende organisatie het ‘struinen met satellieten’ als nieuwe manier van recreëren. Het wandelen met een GPS laat de recreant op een nieuwe manier natuur beleven. Het is een avontuurlijke manier van wandelen, echt anders dan wandelen over gebaande paden. Op de website van Staatsbosbeheer staan inmiddels ruim 20 GPS-routes, daarnaast zijn er ook GPS-routes ontwikkeld met andere partijen, zoals de Nederlandse Spoorwegen. Waar mogelijk, wil Staatsbosbeheer het aanbod GPS-routes uitbreiden.
Geocaching
Geocaching is een uitgebreide vorm van GPS-wandelen over gebaande paden, waarbij de nadruk ligt op het zoeken naar verstopte pakketjes (‘caches’) met behulp van een GPS. De Stichting Geocaching Nederland en Staatsbosbeheer hebben samen goede afspraken gemaakt over het verstoppen van caches in gebieden van Staatsbosbeheer. Voordat iemand een cache verstopt neemt hij of zij contact op met de boswachter of opzichter van het natuurgebied. De opzichter en boswachter zijn immers het beste op de hoogte van wat er kan of niet kan in een natuurgebied. Immers geocachers moeten zich, net als andere bezoekers in het bos, aan de regels houden. Voor het vinden van de eigenlijke cache is er dus toestemming nodig om van het pad af te gaan. Door hier goede afspraken over te maken, liggen er inmiddels honderden caches, met toestemming van Staatsbosbeheer, verstopt in gebieden van Staatsbosbeheer. Zo komt een grote groep mensen, die anders misschien niet in de natuur zou komen, op een leuke en spannende manier in contact met de natuur.
Geschikt?
Niet alle gebieden van Staatsbosbeheer zijn echter geschikt voor het verstoppen van caches. Zo kan door een geplaatste cache in de buurt van bijvoorbeeld een dassenburcht, kwetsbare planten of zeldzame broedende vogels, de natuur ernstige schade worden toegebracht. Maar ook gebieden waar een verbodsbordje staat of een rustgebied voor het wild wordt aangegeven, geeft nimmer het recht op toegang tot dat gebied. De onderlinge verstandhouding en afspraken tussen Staatsbosbeheer en de Stichting Geocaching Nederland hebben er voor gezorgd dat dergelijke excessen nu tot een minimum beperkt zijn.