Gentech piepers
• 07-09-2012
• leestijd 2 minuten
Op een akker in Wageningen staan sinds kort genetisch gemodificeerde aardappels. De piepers zijn resistent gemaakt tegen de veel voorkomende ziekte phytophthora. Goed nieuws volgens onderzoekers van de Universiteit Wageningen, want met het genetisch veranderen van de aardappel is in de toekomst veel minder gif nodig bij de teelt. En de methode zou ook nog eens heel veilig zijn.
Milieuorganisatie Greenpeace is tegen genetische manipulatie en vindt het niets meer of minder dan klooien met voedsel. Een discussie tussen hoogleraar plantenveredeling Richard Visser van de Wageningse Universiteit en Herman van Bekkem, campagneleider van Greenpeace.
Gentech
De Wageningse piepers zijn ontwikkeld via Cisgenese, een techniek waarmee gewassen genetisch worden gemanipuleerd met gewas-eigen genen. De genen die zijn gebruikt komen van de wilde aardappel en zijn resistent tegen de ziekte phytophthora. Volgens Wageningen bedreigt de ziekte wereldwijd de aardappelteelt en noopt het boeren over de hele wereld tot het gebruik van veel bestrijdingsmiddelen. Met het programma’s
DuRPh
(Duurzame resistentie tegen phytophthora door cisgene merkervrije genetische modificatie) en BioImpuls (onderzoek voor de biologische sector en training van biologische veredelaars) doen de wetenschappers onderzoek naar een oplossing van dit probleem. Cisgenese is trouwens anders dan transgenese waarbij gewasvreemde genen worden gebruikt..