Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kanshebbers 'insect van het jaar' bekend

  •    •  
24-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3231 keer bekeken
  •  
V2 header insect van het jaar

Na de verkiezing van de waterschorpioen en de wc-motmug wordt het dit jaar weer spannend, welk insect gaat er dit jaar met de titel 'insect van het jaar' vandoor? Insectenonderzoeker Aglaia Bouma van Naturalis maakt de genomineerden bekend.

Onderzoekers van Naturalis, EIS kenniscentrum insecten en Taxon Foundation en de Nederlandse Entomologische Vereniging hebben op basis van honderden inzendingen deze shortlist gekozen. Ze selecteerden hun favoriet uit de lijst en zo zijn de vaakst gemarkeerde insecten op de shortlist terechtgekomen. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat er -behalve misschien de veldkrekel- bijna geen één van de op de shortlist gezette insecten bekend is bij een groot publiek. "Een vlinder of een hommel, dat kennen mensen wel, maar wij vinden het juist leuk om aandacht geven aan de wat minder aaibare insecten. Die kunnen net zo speciaal zijn" zegt Bouma trots.

Wil je stemmen op je favoriete insect? Bezoek dan de website van Insect van het Jaar

De shortlist

Klimopkevercicade - Issus coleoptratus - vertegenwoordigd door kunstenares en schrijver Tinkebell. Vooral de jonkies van deze cicade zijn bijzonder: ze hebben wasdraden aan hun achterste waardoor de suikerrijke ontlasting niet blijft plakken en tandwielen tussen hun heupen om goed gericht te springen. 

Klimopkevercicade tinkerbell

Klimopkevercicade

© Tinkerbell/Pieter van Breugel

Kuststeenspringer - Petrobius brevistylis - gepromoot door cabaretier en radiomaker Dolf Jansen. Een oerinsect dat ontstond voordat vleugels evolueerden en dat zijn sprieten kan afbreken om te ontsnappen. Die groeien daarna weer aan.

Kuststeenspringer Dolf Jansen

Kuststeenspringer met ambassadeur Dolf Jansen

© Marie Broeckman/Roy Kleukers

Reuzenertswesp - Leucospis dorsigera - bijgestaan door journalist en presentator Merel Westrik. Deze wesp heeft geen angel, maar een legbuis die over haar rug opgeborgen ligt en die ze door hard hout kan boren door haar lichaam als het ware uit te klappen. 

(slechtere foto) - Reuzenertswesp merel westrik

Reuzenertswesp met ambassadeur Merel Westrik

© Cornelie Tollens / Pieter van Breugel

Veldkrekel - Gryllus campestris - met presentator en schrijver Maurice Lede als ambassadeur. Als een mannelijke veldkrekel een vrouw zoekt, maakt hij een podium bij de ingang van zijn holletje en gaat daar zingen door zijn vleugels over elkaar te wrijven. Lees meer in het artikel

Veldkrekel maurice lede

de veldkrekel met ambassadeur Maurice Lede

© Roy Kleukers

Veldwespwaaiertje - Xenos vesparum - gesteund door actrice en zangeres Babette van Veen. Een bizar beestje dat samen met een wespenlarve groot wordt: daar zit ze in. De wijfjes blijven daar hun hele leven en kunnen ervoor zorgen dat de wesp waarin ze wonen maanden oud wordt, in plaats van weken. 

Nieuwe- Babette van veen veldwespwaaiertje

Het veldwespwaaiertje met ambassadeur Babette van Veen

© Naturalis

Prijs

Op 14 april maken we de uitslag bekend tijdens een speciale uitzending in museum Naturalis. De winnaar krijgt geen wisselbokaal, maar extra aandacht en een wetenschappelijk onderzoek naar die soort. Onder de stemmers wordt ook iets verloot: de winnaar mag met de ambassadeur en een expert op excursie om de insect van het jaar in het echt te ontmoeten.

Wil je stemmen op je favoriete insect? Bezoek dan de website van Insect van het Jaar

Bron: Naturalis

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.