Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Genomineerd Jan Wolkers Prijs: Rotgrond bestaat niet

12 okt 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Rotgrond

© Cover: Rotgrond bestaat niet

Vijf Nederlandse natuurboeken zijn in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. De afgelopen weken kwamen bijna alle genomineerden in onze uitzending aan bod. Zondag is er aandacht voor het boek Rotgrond bestaat niet, Over cultuurlandschap en natuur, van Gerbrand Bakker.
Vijf Nederlandse natuurboeken zijn in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. Er zijn meer dan 100 boeken ingezonden, die zijn verschenen tussen 1 juni 2017 en 1 juni 2018: veldgidsen, kinderboeken, poëziebundels, naslagwerken en romans. Op zondag 21 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt, tijdens een speciale uitzending in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden.
Binnenstebinnen. 
De afgelopen weken kwamen alle genomineerden in onze radio uitzending aan bod. Zondag  is er aandacht voor het boek Rotgrond bestaat niet, Over cultuurlandschap en natuur , van Gerbrand Bakker.
Jurylid Jean Pierre Geelen over Gerbrand Bakker: 
Hij schrijft over zijn tuin op een typische Gerbrand Bakker manier. Hij schrijft bijvoorbeeld over robotmaaiers en zegt dan: “Ik heb angst voor robotmaaiers. Dit zijn volkomen autonome apparaten die al naar gelang hun instellingen twee of drie keer per week uit hun hok komen om het gras te maaien,. Als dat gebeurd is keren ze weer terug naar hun hok, als een hond”. Dat is typisch Gerbrand Bakker, een heel eigenwijze toon die ons zeer goed is bevallen.
Over het boek:
In Rotgrond bestaat niet probeert Gerbrand Bakker de menselijke drang om de natuur te willen controleren te doorgronden. Hij verwondert zich over van alles wat hij tijdens zijn werk als hovenier tegenkomt: vogels, bomen, huisdieren en, natuurlijk, tuinen. Net en aangeharkt, wild, overwoekerd, tuinen die je om de tuin leiden – Bakker heeft het allemaal gezien en onderzoekt of en hoe de gecultiveerde natuur de menselijke psyche weerspiegelt. Kun je aan een tuin zien wie die tuin geschapen heeft? Willen we de natuur, die onherbergzame toestand, naar onze hand zetten, om te laten zien dat wij mensen toch sterker, slimmer of krachtiger zijn?
Bakker neemt de lezer mee door de seizoenen heen naar de bossen in Duitsland, waar hij nu woont, en naar zijn eigen geboortegrond de Wieringerwaard. Op lichtvoetige en humoristische wijze maakt Bakker je deelgenoot van zijn leefwereld waarin hij onderzoekt hoe wij – mensen, planten, dieren – samenleven in een wereld waarin hij de natuur toejuicht en vervloekt, maar waarin hij boven alles de verbinding probeert te zoeken.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.