Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Genieten van de natuur maar pas op voor teken

  •  
02-06-2005
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_107189.jpg
Wandelen, fietsen, kamperen of even onthaasten in één van de mooie natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Ontspannen in de natuur dat doet een mens goed. Controleer uzelf en de kinderen bij thuiskomst wel op teken. Een goede en snelle behandeling van een tekenbeet kan narigheid voorkomen. Angst is niet nodig, voorzichtigheid wel.
Teken
Teken zijn mijten, kleine spinachtigen (een halve tot enkele millimeters groot) die zich voeden met het bloed van mens en dier. Ze reageren op warmte, beweging en adem en laten zich op mens of dier vallen. Ze bijten zich in de huid vast en zuigen bloed op. Na maximaal drie dagen laten ze zich vanzelf weer vallen. Sommige teken dragen een bacterie bij zich en kunnen zo de ziekte van Lyme overbrengen. Teken houden van een hoge luchtvochtigheid en zijn vrijwel het hele jaar actief. Ze leven in natuurgebieden, stadsparken en tuinen.
Voorkomen
De allerbeste manier om besmetting met de ziekte van Lyme te voorkomen, is te zorgen dat u niet gebeten wordt. Draag een hoed, een lichte blouse of trui met lange mouwen en een lange broek en stop, als u echt gaat struinen, uw broek in uw sokken. Een anti-muggenmiddel verkleint de kans op een beet, maar werkt niet echt afdoende.
Controleren
Goed ingepakt of niet: controleer uzelf en de kinderen op teken. Een tekenbeet voelt u namelijk niet. Het is belangrijk binnen 24 uur te controleren; de besmetting vindt meestal pas na een etmaal plaats. Klop de kleding uit om te zien of er teken in zitten. Bekijk dan het lichaam secuur. Teken zitten bij voorkeur op warme plekjes zoals achter de oren, in de liezen, knieholten, oksels en tussen de haren. Maar ook op de rug of elders kan een teek zich vastbijten. Ontdekt u een teek, schrik dan niet. Door de teek goed en snel te verwijderen, verkleint u de kans op de ziekte van Lyme flink.
Verwijderen
Verdoof of knijp de teek nooit! Een ‘geplaagde’ teek spuugt en brengt makkelijker een infectie over. Gebruik voor het verwijderen een roestvrijstalen tekenpincet. Deze zijn bij apotheek en drogist te koop en hóren in de verbanddoos. In de gebruiksaanwijzing van het pincet leest u precies hoe u te werk moet gaat. Ontsmet het wondje naderhand met 70% alcohol of betadine. Noteer de datum waarop u gebeten bent en de plaats waar de teek heeft gezeten, in uw agenda.
Toch mis
Het kan gebeuren dat u toch een besmetting met de ziekte van Lyme oploopt. Vaak ontstaat er dan op de plek van de beet een rode plek. Heeft u zo’n vlek, ga dan naar de dokter en wijs hem op uw tekenbeet. Als u besmet bent, kunnen er in een later stadium -in de helft van de gevallen binnen een maand-, andere symptomen optreden. De symptomen zijn erge pijn in arm, been of romp, een gedeeltelijke verlamming van het aangezicht, zwelling en pijn in de gewrichten of griepverschijnselen zoals hoofdpijn en koorts.
Blijf genieten van de natuur
Teken horen in de natuur, de ziekte van Lyme ook. Dat is niet eng of gevaarlijk, mits u er goed mee om gaat. Ga dus gewoon lekker naar buiten. Wandel, geniet en verwonder u over de natuur. Staatsbosbeheer heet u welkom!
Meer informatie over teken of de behandeling na een besmetting vindt u op de site van stichting SAAG

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor