In de stedendriehoek Deventer, Zutphen en Apeldoorn moeten de komende jaren 38.000 woningen, honderden kantoorpanden met een totale vloeroppervlakte van 750.000 vierkante meter en 575 hectare aan bedrijventerreinen verrijzen. Dat schrijven de gemeenten in een structuurvisie tot 2030. Milieuorganisaties verzetten zich ertegen.
Zes gemeenten in het gebied hebben in de visie plannen voor de toekomst gebundeld. ,,Schokkend'', zo reageerde een woordvoerder van Natuur en Milieu Overijssel vrijdag op die visie. Met name de zogeheten IJsselsprong, waarbij Deventer langs de IJssel 3000 woningen kwijt wil, is omstreden. ,,De natuurwaarden van de IJsselvallei komen er wel erg bekaaid van af.'' Samen met de Gelderse Milieufederatie gaat Natuur en Milieu bezwaar maken tegen de plannen.
De gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen kijken als Stedendriehoek voorbij de gemeentegrenzen. De drie steden Apeldoorn, Deventer en Zutphen moeten met lightrail via een aantal stations met elkaar verbonden worden. Apeldoorn moet worden aangesloten op het station van Arnhem, waar de hogesnelheidslijn loopt. Verder moet de A1 tussen Deventer en Apeldoorn worden verbreed en willen de gemeenten bouwen langs de IJssel.
Tot 1 oktober mag er gereageerd worden op de plannen. De milieuorganisaties zijn al bezig met een bezwaarschrift. Door het bouwen langs de IJssel komt de natuur in de knel, zo vindt Natuur en Milieu. ,,De Vogelrichtlijn geldt niet voor niets langs delen van de uiterwaarden. Daar bouwen levert een grote verstoring op voor de dieren. Het is een uniek gebied dat van laag, de IJsselvallei, naar de hoger gelegen Veluwe loopt. In de plannen wordt eerst gekeken naar de behoefte om te bouwen en daarna pas waar dat zou kunnen.''
De IJsselsprong van Deventer kan voor gehucht Steenenkamer grote gevolgen hebben. Dat komt dan knel te zitten tussen een zijtak van de IJssel en een nieuwe woonwijk van 3000 huizen. Daar hebben de plannen echter nog weinig beroering veroorzaakt. De inwoners zijn niet onder de indruk, zegt A. van Amerongen, voorzitter van de buurtvereniging Steenenkamer. ,,Sinds de jaren zestig bestaan deze plannen al. Zolang de shovels nog niet voor de deur staan, is er weinig aan de hand.''