Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gemeente Wijchen wil kapvergunning voor zichzelf afschaffen_14_12_2006

  •  
14-12-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_143250.jpg
Om de regeldruk te verminderen wil wethouder Keser van Leefbaar Wijchen gaan werken met een lijst van waardevolle bomen en de kapvergunning afschaffen. Voor de gemeente en voor projectontwikkelaars, wel te verstaan. Burgers in het buitengebied zullen ook in de toekomst een kapvergunning nodig hebben. Meten met twee maten, vinden de Bomenstichting, Milieudefensie en vereniging Natuur & Milieu Wijchen. Bovendien zijn bomen dan straks vogelvrij bij bouwprojecten en hebben burgers geen inspraak meer over de bomen in hun straat. De organisaties pleiten voor behoud van een vereenvoudigde versie van de kapvergunning. Op 21 december bespreekt de gemeenteraad het Collegevoorstel.
Zoals overal in Nederland, wil de gemeente Wijchen overbodige regeldruk voor burgers, bedrijven en de gemeente terugdringen. Er is een projectgroep ‘paarse krokodil’ die de mogelijkheden daartoe onderzoekt. Een onderzoek naar het (gedeeltelijk) afschaffen van de kapvergunning heeft geresulteerd in de ‘Nota kapvergunningen’. Deze nota ligt ten grondslag aan het Collegevoorstel, dat gisteren werd besproken in de raadscommissie Ruimtelijke Zaken. Het College van B&W wil de kapvergunningsplicht voortaan beperken tot houtopstanden en particuliere bomen búiten de bebouwde kom, met een diameter van minstens 20 cm. Alle gemeentelijke bomen, en ook particuliere bomen binnen de bebouwde kom, worden kapvergunningsvrij, met uitzondering van een op te stellen lijst waardevolle bomen.
De Bomenstichting,vereniging Natuur & Milieu Wijchen en Milieudefensie regio Nijmegen vinden dat heel veel bomen op deze manier vogelvrij worden. Weliswaar worden op dit moment aanvragen van kapvergunningen niet vaak geweigerd, elke boom die van onnodige kap wordt gered is meegenomen. Bovendien gaat van de kapvergunning een preventieve werking uit, en worden vaak afspraken gemaakt over herplant. Tenslotte biedt de kapvergunning burgers een mogelijkheid op democratische inspraak. Om de regeldruk te verminderen zijn wel aanpassingen mogelijk in het huidige kapvergunnings-systeem. Zo kan de stamdiameter, waarboven een kapvergunning noodzakelijk is, worden verhoogd naar 20 cm. voor de gemeente en naar 30 cm. voor particulieren, zoals in Nijmegen. Ook kan vrijstelling van de kapvergunning worden gegeven voor bepaalde gebieden, bepaalde typen bomen/beplantingen en in bepaalde omstandigheden.
Gisteren heeft Alex de Meijer namens de Bomenstichting, vereniging Natuur & Milieu Wijchen en Milieudefensie regio Nijmegen ingesproken bij de raadscommissie Ruimtelijke Zaken. Een uitgebreide brief is naar alle raadsleden verstuurd, in de hoop dat de gemeenteraad op 21 december het Collegevoorstel afwijst. Het lijkt erop dat de PvdA en het CDA de genoemde argumentatie ondersteunen, samen een kleine raadsmeerderheid. De andere partijen – Lokale Dorpspartijen (LDP), Leefbaar Wijchen (LW) en VVD – vinden óók dat het College met twee maten meet, maar neigen eerder naar volledige afschaffing van de kapvergunning.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.