Gelukkiger door gevarieerd groen
• 22-05-2007
• leestijd 2 minuten
Rondbanjeren door een gebied met veel groen maakt mensen gezonder en gelukkiger. Volgens Britse onderzoekers is dat effect sterker naarmate er meer verschillende soorten planten op een plek voorkomen.
Patiënten die bomen zien door het raam van hun ziekenhuiskamer, herstellen sneller van een operatie dan patiënten die de hele dag tegen een blinde muur moeten aankijken, toonde Robert Ulrich in 1984 aan. Zijn artikel in Science staat nu bekend als een eye-opener voor de wetenschap.
Sindsdien hebben meer onderzoekers zich gestort op de heilzame werking van groen. Regelmatig contact met de plantenwereld blijkt mensen socialer te maken en ze geestelijk weer op te laden. En hun algemene gezondheid gaat erdoor vooruit. Dat wist u natuurlijk al lang, daarom maakt u af en toe een boswandeling of rent u rondjes door het park.
Richard Fuller en collega's van de Universiteit van Sheffield proberen nu in vakblad Biology Letters aan te tonen dat u niet van elk lapje stadsgroen evenveel geestelijk heil kunt verwachten. Ze kozen een vijftiental groene zones in hun stad en ondervroegen ter plekke 312 aanwezigen over de gevoelens die het betreffende gebied bij ze opriep. Het doel: erachter komen in hoeverre zij het idee hadden dat ze zich beter gingen voelen door het groen om zich heen.
Daarnaast vroegen ze deze mensen een inschatting te maken van het aantal soorten planten, vlinders en vogels in het gebied. Zelf deden de onderzoekers nauwkeurige tellingen, om te kunnen zeggen of de bezoekers het bij het rechte eind hadden.
De groenbezoekers bleken aardig goed in de gaten te hebben hoe het ervoor stond met de biodiversiteit in hun zone, tenminste als het om planten en vogels ging. Van vlinders hadden ze veel minder kaas gegeten. Niet zo heel vreemd, want die zitten vaak stilletjes onder een blaadje of op een boomstam.
En hoe zat het met het geestelijk welbevinden van de ondervraagde mensen? Hoe meer soorten planten en vogels er waren in een gebied, hoe meer positieve effecten ze ervan zeiden te ondervinden. Of ze er ook echt gezonder en gelukkiger van werden, hebben de onderzoekers niet getest.
Bovendien waren de mensen natuurlijk niet toevallig aanwezig op de plaatsen waar ze werden ondervraagd. Het zou zomaar kunnen dat de meest gevarieerde gebieden de gelukkigste mensen aantrekken, terwijl depressieve pessimisten liever gaan zitten kniezen temidden van een zo saai mogelijke begroeiing.