Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geleedpotige sumoworstelaar

  •  
01-03-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
neushoornk.jpg
De neushoornkever ( Oryctes nasicornis ) is een kever uit de familie bladsprietkevers (Scarabaeidae). Deze kever is in Nederland met het vliegend hert ( Lucanus cervus ) een van de grootste inheemse soorten en kan iets langer dan 4 centimeter worden. Deze kever komt voor in loofbossen, in de Benelux is de soort echter zeldzaam.
De kever is te herkennen aan het dieprode, glanzende lichaam. Alleen de mannetjes hebben de neushoornachtige punt op de kop. Deze dient volgens sommige kenners om elkaar om te duwen in gevechten om de vrouwtjes, en niet om te steken. Andrene twijfelen daaraan. Het lichaam is aan de zijkanten en onderzijde sterk behaard met een borstelige, oranjebruine beharing, die ook bij de kop te vinden is. De kever zelf leeft maar enkele weken en neemt geen voedsel meer op, de larven echter kunnen wel twee tot drie jaar in rottend hout van diverse loofboomsoorten leven. De lengte van het larvestadium hangt af van het voedselaanbod maar vooral van de temperatuur. Larven die in houthopen leven waarin compostering plaats vindt (broei), leven in veel hogere temperaturen en kunnen zich al binnen enkele maanden volledig ontwikkelen. De larve wordt 7 tot 12 centimeter lang en kent drie stadia voordat verpopping plaatsvindt. De kever is erg sterk en kan een gewicht optillen dat 850 keer zwaarder is dan hijzelf!
Opmerkelijk is dat de soort in onze vrije natuur niet veelvuldig of in grote populaties wordt aangetroffen. Dit is wel het geval in opslag van allerlei soorten van organisch materiaal. Denk daarbij aan composthopen, oude zaagselhopen, in het run van vroegere leerlooierijen, bladhopen, etc. Om die reden wordt de soort veelvuldig aangetroffen op gemeentewerven. Steeds minder vaak komen er meldingen van houtzagerijen waar het afvalhout (zaagsel, e.d.) vaak op grote hopen werd geschoven. Daarnaast komen er incidentele meldingen van particulieren met blad- en composthopen. Leuk is de beschrijving van Swammerdam (18e eeuw). Hij vond de larven in hopen afvalhout bij de destijds veelvuldig voorkomende scheepswerven.
Bronnen: Wikipedia; Thuis in de Natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.