Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gelderse wijn

  •  
09-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
wijnstokken_DSC02452.jpg
Dit weekend (op 11 mei) is de feestelijke aanplant van een nieuwe Nederlandse wijngaard aan de rand van Arnhem, in de gemeente Renkum. Op langoed Mariëndaal van het Geldersch Landschap wordt het eerste deel van een mooie zuidhelling aangeplant. Een unieke lokatie waar Vroege Vogels live bij aanwezig is.
Vrijwilligers en adoptanten van deze grote biologische wijngaard zijn de hele week bezig met de voorbereidingen en zondag wordt officieel de eerste stok aangeplant door de burgemeester van Renkum.
De grote man achter deze wijngaard is Jan Oude Voshaar, de man die ook wijngaard De Wageningse Berg beheert. Lang was de wijnbouw voorbehouden aan regio's waar het warmer was. Tot 1997 lag de druivengrens bij Limburg. Daarna is wijnbouw ook mogelijk geworden boven de grote rivieren. 
Meeldauw
Druiven zijn zeer gevoelig voor meeldauw, een schimmelziekte waar alle klassieke Europese rassen last van hebben. Om meeldauw tegen te gaan wordt in wijngaarden zo'n 6 tot 12 keer per jaar gespoten met fungiciden (schimmeldodend gif). Dit is belastend voor bodem, milieu en mens, maar ook nog eens erg kostbaar. Vandaar dat men 100 jaar geleden op zoek is gegaan naar soorten die resistent waren tegen de meeldauwschimmel. De wilde Amerikaanse druivenrassen bleken resistent, maar smaakten niet lekker en de wijn ervan rook naar "natte hond". Tussen 1900 en 1960 hebben Fransen veel kruisingen gemaakt tussen de Europese en Amerikaanse rassen. Via terugkruisen poogde men de vieze smaak weg te kruisen met behoud van meeldauwresistentie. Dit lukte niet volledig en rond 1960 gaven de Fransen de moed op en verboden al deze hybriden voor kwaliteitswijn tot op de dag van vandaag.
In Duitsland, Hongarije en Zwitserland is het daarna via extra terugkruisingen wel gelukt om nieuwe rassen met een goede smaak te krijgen. In 1996 kwam Regent beschikbaar voor wijnboeren om te planten, in 2000 Johanniter en Merzling en in 2003 Solaris.Met die druivenrassen ging Oude Voshaar vanaf 1997 druiven planten en wijn produceren. Met veel succes, want de wijnen van De Wageningse Berg worden tegenwoordig in allerlei chique restaurants geserveerd.
Op de heuvel van Mariëndaal zijn de omstandigheden zo goed dat daar over een paar jaar ook al bijzondere goede wijn vandaan kan komen. De start is op 11 mei 2014.
Op de foto worden de stalen paaltjes in de grond gezet. Daar komen de plantjes bij de staan. De man die naar de camera lacht is Jan Oude Voshaar.
Beluister de reportage:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.