Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gelderse ecoducten in gebruik door edelhert

  •  
12-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
edelhert_bonteklepper.jpg
De eerste beelden van de edelherten en reeën die het ecoduct bij Tolhuis bij Heerde in Gelderland oversteken zijn binnen. Dankzij de camera’s die ook worden benut voor monitoring in de toekomst. Ecoducten zijn te gebruiken door alle dieren waaronder het edelhert, ree en het wilde zwijn. Per 1 oktober worden de ecoducten Hulshorst bij Hierden/Harderwijk en Jac. P. Thijsse bij Ede/Wolfheze oversteekbaar.
Verbinding
De onlangs gebouwde- Gelderse ecoducten vormen samen met ecotunnel Middachten in aanbouw is-én de ecoducten op de Utrechtse Heuvelrug en Sallandse heuvelrug een uniek verbindingsstelsel waardoor dieren en planten een groot aaneengesloten leefgebied terugkrijgen. Dit is een belangrijke stap in herstel en behoud van diersoorten, nodig voor een weerbare en sterke natuurlijke omgeving. Gelderland is bijzonder blij met deze mijlpaal. De aanleg en ontwikkeling van de ecoducten is een initiatief van en gerealiseerd door Rijkswaterstaat, ProRail en de provincie Gelderland. Realisatie ging in nauw overleg met alle grondeigenaren zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Het Nationale Park de Hooge Veluwe en particulieren.
 
Ecoduct Tolhuis
Verschillende dieren hebben baat bij het ecoduct Tolhuis. Dat zijn bijvoorbeeld wild zwijn, ree, das, boommarter, maar ook kleinere dieren als zandhagedis en diverse vlinders en libellen. Het gebied dat nu bereikbaar wordt over de A50 is heringericht. Rond het ecoduct is de rust gegarandeerd in het Zwolse Bos en Petrea en ook het hondenlosloopgebied is aangepast aan de nieuwe situatie. In Gelderland liggen in het totaal 10 ecoducten. Het eerste Nederlandse ecoduct was de Woeste Hoeve bij Apeldoorn.
 
Natuur sterk en weerbaar
Dankzij bruggen, tunnels en kleinere onderdoorgangen kunnen dieren zich beter en veiliger verplaatsen tussen de grote droge natuurgebieden van de Veluwe en de randen waar verschillende bos- weide en watergebieden zijn. Rivieren, wegen en spoorwegen knippen het landschap van Nederland nu als het ware in te kleine onderdelen waardoor er voor dieren en planten een onnatuurlijk klein leefgebied ontstaat. De ecoducten herstellen de eenheid en maken het mogelijk dat de dieren de barrières zoals wegen en spoorlijnen kunnen passeren. Dat betekent ruimte voor uitwisseling van soorten, ook voor plantensoorten. Daarmee wordt de natuur sterk en weerbaar. Dat is nodig in onze tijd waar de mensheid groeit en letterlijk meer van de aarde gebruikt.
 
Veilig voor mens en dier
Een veilige oversteek voor de dieren betekent ook meer veiligheid voor de mens. Aanrijdingen met dieren, zeker met grote dieren veroorzaken schade en betekent een risico op letsel bij automobilisten. Door de ecoducten wordt dit risico verminderd.
Bron: Provincie Gelderland
Bekijk hier het filmpje van de overstekende edelherten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.