Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gelderland wil vergunning van megavarkensstal Knorhof intrekken

  •  
09-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
varken kooi

© Foto: pexels

Gelderland is van plan de omgevingsvergunning van varkenshouderij en -fokkerij De Knorhof in Erichem in te trekken. De megavarkensstal brandde in 2017 af, maar eigenaar Sebava wil het bedrijf herstarten en heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij de provincie. Over die aanvraag zijn de provincie en Sebava al sinds 2019 in onderhandeling.

Grootste varkenshouderij van Nederland

De Knorhof herbergde meer dan 20.000 varkens toen het bedrijf in 2017 afbrandde en gold toen als de grootste varkenshouderij van Nederland. Toen bekend werd dat Sebava de varkenshouderij wilde herbouwen, stak een storm van kritiek op van omwonenden en tal van dierenrechtenorganisaties.

Verandering bestemmingsplan

De gemeente Buren, waar Erichem bij hoort, besloot in januari om de bestemming van het terrein te veranderen van bedrijvigheid naar akkerland of weiland. Als de gemeenteraad daar binnenkort mee akkoord is gegaan, kan de provincie ook de natuurvergunning van Sebava intrekken. Volgens de overheden veroorzaakt de varkenshouderij te veel overlast en is de stikstofemissie veel te hoog. Eigenaar Sebava dreigt naar de rechter te stappen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.