Vroege Vogels

Gelderland pakt met natuurbeheerders drukte op Veluwe aan

  •    •  
12-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
277 keer bekeken
  •  
schotse_hoolanders_veluwe_zoom

© Fotograaf Prinsje12

De provincie Gelderland pakt samen met zo'n tweehonderd natuurbeheerders en bos- en landgoedeigenaren de toeristische drukte op de Veluwe aan. Er worden zones aangewezen waar recreatie en toerisme volop de ruimte krijgen. Maar in andere delen moet het veel stiller worden om de natuur de ruimte te geven. Met name op de Noord-Veluwe zijn veel inwoners en organisaties bang dat de natuur in hun omgeving 'op slot' gaat.

Ruimte voor de natuur

Er is jaren gewerkt aan het zogenoemde recreatiezoneringsplan voor de Veluwe. Dinsdagmiddag laten de plannenmakers zien hoe zij denken dat de recreatiestromen over de 88.000 hectare natuur van de Veluwe verdeeld kunnen worden. Duidelijk is al dat met name op en bij de zandverstuivingen zoals het Hulshorsterzand, het Kootwijkerzand en het Beekhuizerzand meer ruimte voor de natuur nodig is. Wandelpaden gaan daar in elk geval in het broedseizoen dicht. Ook worden er paden verlegd om bijzondere soorten als de adder en de tapuit de ruimte te geven.

Betere verdeling

De provincie hoopt dat de samenwerking zorgt voor een betere verdeling van de druk op de biodiversiteit op de Veluwe. Tot nu toe was het vaak zo dat de drukte zich verplaatste als er ergens een gebied gesloten werd. "Regie is nodig met achtduizend grondeigenaren in twaalf gemeenten", aldus het provinciebestuur. De provincie besluit begin volgend jaar definitief over de maatregelen op de Veluwe.

Bron: ANP

Meer over:

veluwe, drukte
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.