In Nederland leven drie soorten herten: edelherten, damherten, en reeën. Soms worden ook exotische exemplaren waargenomen. Denk aan sikaherten, muntjaks en ook Chinese waterherten. Meestal zijn deze dieren illegaal uitgezet of ontsnapt uit een hertenfarm.
De Zoogdiervereniging
wil deze exotische herkauwers vanaf nu in beeld gaan brengen. In het verleden werden er in ons land muntjaks, oftewel blafherten, gezien en zelfs geschoten. Het is onbekend of ze zich hier ook voortplanten. Het sikahert werd tot nu toe twee keer in Nederland waargenomen. In beide gevallen ging het om een ontsnapt dier. Het damhert is geen exoot: het kwam al voor 1900 voor in Nederland. Wel breidt de soort zich momenteel uit; daarom wil de zoogdiervereniging ook graag meer weten over de verspreiding van deze hertachtige.
Het muntjak is een kleine, gedrongen hertensoort. Het dier weegt tussen de 10 en 18 kilo, en bereikt een lichaamslengte van maximaal 90 centimeter, en een schouderhoogte van 50 centimeter. Het is dus kleiner dan de ree. De rug is ronder dan bij ree of Chinees waterhert. De vachtkleur is kastanjebruin. Opvallend zijn de buiten de lip uitstekende hoektanden van de bovenkaak, waardoor het dier een roofdierachtige uitstraling heeft. De mannelijke dieren hebben een gewei met korte stangen, en slechts één vertakking. De dieren maken een blaffend geluid; daarom worden ze ook wel blafherten genoemd. Bij opwinding steken de dieren hun staart omhoog.
Het Chinees waterhert is ook kleiner dan de ree, maar iets groter dan het muntjak. Het rugprofiel is vrij recht en de vacht lichtbruin: lichter dan ree of muntjak. De oren zijn voor herten relatief groot. Ook dit dier heeft opvallende hoektanden.
Het damhert zit qua formaat tussen ree en edelhert in. De vacht heeft witte vlekjes, maar die zijn in de winter minder opvallend. Heel kenmerkend is het schoffelgewei. Dat is een gewei waarbij de einden geen stangen zijn, maar een plaat.
Het sikahert is een fors hert, dat sterk lijkt sterk op het edelhert, maar wat gedrongener is. Het gewei heeft tot vier vertakkingen; bij edelhert kunnen dat er ook meer zijn. Net als bij het edelhert hebben alleen mannelijke dieren een gewei. De staart heeft, in tegenstelling tot die van het edelhert, vaak een zwarte streep. In de zomer hebben hindes lichte vlekken.
Heeft u een muntjak of een ander uitheems zoogdier gezien, geef deze dan door via
www.telmee.nl,
www.waarneming.nl of
waarneming@zoogdier.nl. Ook oude waarnemingen zijn welkom.