Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gek op lemuren, Climate Cleanup, mijten op libellen, fenolijn en andere radio-onderwerpen

  •  
09-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
214 keer bekeken
  •  
Roodbuikmaki (gek op lemuren)

© Roodbuikmaki, foto: Iris de Winter

In de uitzending van 11 augustus 2019 zitten onder andere de volgende onderwerpen.

Gek op lemuren

Het vingerdier, de blauwoogmaki en de indri. Het zijn allemaal lemuren. Dat zijn halfapen. Veruit de meeste soorten (107) vind je op het Afrikaanse eiland Madagascar. Dat is maar liefst een vijfde van alle primatensoorten ter wereld. Apendeskundige Iris de Winter, onlangs begonnen als de nieuwe directeur van het Apenheul Natuurbehoudfonds, promoveerde op de lemuren van Madagascar.
Iris de Winter met lemur

© Iris de Winter

Iris de Winter met een lemur

Climate Cleanup haalt CO2 uit de atmosfeer

Als we de CO2-uitstoot niet lijken te kunnen beperken, moeten we misschien wel actief CO2 uit de atmosfeer gaan halen! De sleutel ligt in de oceaan. Onder de vlag van The Climate Cleanup ontwikkelt een groot aantal bedrijven en bedrijfjes plannen om actief CO2 uit 'het systeem' te halen. Eén van de strategieën waar de opruimers op inzetten is het opslaan van koolstof in de vorm van zeewier. Meer informatie over de ideeën achter de Climate Cleanup staan op hun website.

Mijten op libellen

In Nederland heb je een mer a boire aan natuurspecialisten. Zo houdt Reinier de Vries zich sinds een paar jaar bezig met mijten die op libellen leven. Slechts met een loep zichtbaar, bijten deze kleine beestjes zich vast in de wekere delen van de libel. Een plek waar je veel libellen met mijten aan kunt treffen is in natuurgebied de Wieren, naast de Weerribben. Op de foto hieronder zie je tussen de pootjes kleine bruine stipjes, dat zijn de mijten. 
Mijten op libellen

© fotograaf:Hanna

Fotograaf: Hanna

Fenolijn

Vlinders, bloeiers en vertrekkende vogels zijn te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Naast een bijzondere ontmoeting met een zwanenfamilie. Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op  035-6711338.

Meer over:

fenolijn
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor