Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geheimen emmermug prijsgegeven

  •  
09-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
emmer.jpg

© emmer

In 2011 werd de dansmug Metriocnemus carmencitabertarum gevonden in een emmer in een tuin in het Groningse Appingedam. Het was de eerste vondst voor Nederland. De soort rukt op naar het noorden en geeft langzaam haar geheimen prijs. Deze zijn onlangs gepubliceerd in het internationale wetenschappelijk tijdschrift Lauterbornia.
Groeiende larven
Om meer te weten te komen over haar levenswijze was het van belang dat de verschillende larvestadia van de emmermug onderscheiden konden worden. Daartoe werden tientallen larven opgekweekt en werden larven verzameld in een natuurlijke Limburgse populatie. Tijdens de ontwikkeling van jonge naar oude larven werd regelmatig de breedte en lengte van de kop gemeten. Daaruit bleek dat er vier larvale stadia zijn, wat de norm is voor dansmuggen. Wel bleek dat de individuen uit Limburg gemiddeld groter waren dan de gekweekte larven. Verschillen in  voedselkwaliteit, temperatuur van het water en concurrentie leiden waarschijnlijk tot deze verschillen in lichaamsgrootte.

Larven in emmers

Ontdekker Jan Kuper van Stichting Bargerveen is de muggensoort op de voet blijven volgen. De soort is nog op vier andere plaatsen in Nederland gevonden: tweemaal in Zuid-Holland, eenmaal in Gelderland en eenmaal in Limburg. Ook op deze plekken werden de larven van de dansmug in emmers en in regentonnen gevonden. Een toepasselijke Nederlandse naam lijkt dan ook de ‘emmermug’ te zijn.
Lees hier meer:  Natuurbericht
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor