Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

‘Geen leeuw meer als huisdier’_30_04_2015

  •  
30-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
220 keer bekeken
  •  
swakllinsta.jpg

© Een foto op Instagram van gebruiker swakll, die veel exotische huisdieren houdt.

Een serie van incidenten met als huisdier gehouden leeuwen, cheetah’s en hyena’s, in Koeweit heeft geleid tot discussie. Onder de lezers van één van de grootste engelstalige kranten in de Golfregio, the Arab Times, werd gevraagd wat te doen aan de grote toename van wilde en potentieel gevaarlijke beesten die als huisdier gehouden worden. Een meerderheid vindt dat deze illegale praktijk gestopt moet worden.

Sterfgeval

De discussie barstte los nadat een Filipijnse werkster eind vorig jaar kwam te overlijden na een aanval van een leeuw die als huisdier werd gehouden. Hoewel de eigenaar claimde dat ze was gebeten door een hond, wees de ernst van de verwondingen (een afgebeten arm en een opengescheurde buik) dat dit alleen door één van ’s werelds meest gevreesde landroofdieren gedaan kon zijn.
Statussymbolen
In landen in de Golfregio is het houden van leeuwen, tijgers of andere wilde dieren strikt verboden. Toch worden deze dieren vaak aangeschaft door exorbitant rijke bewoners die de ‘huisdieren’ -net als bijvoorbeeld dure auto’s- als statussymbolen zien.
instaswakll
Bron: Instagram, swakll
Instagram
Lokale dierenwinkels verkopen de dieren uiteraard niet, maar toch neemt de handel in deze dieren toe. Hierin spelen verschillende sociale media een grote rol, zoals Instagram . Via een paar klikjes op je telefoon is een handelaar te bellen en voor de lieve som van 12.000 euro wordt een grote kat voor je deur afgeleverd. Zoals Hannan Al-Saraf, dierenrechtenactiviste in Koeweit het samenvat tegenover VICE: “Het is net zo makkelijk als het kopen van een cupcake”. Ook PETA maakt zich zorgen over de toenemende handel van dieren via Instagram .
instakbk5
Bron: Instagram, kbk5

Gesmokkeld vanuit Afrika

Veel van de wilde dieren zijn van Afrikaanse afkomst. Denk aan leeuwen, cheetah’s, maar ook chimpansees en stokstaartjes. Na gevangen te worden in Oost-Afrika, worden ze via obscure smokkelroutes door Jemen en Saoedi-Arabië afgeleverd in bijvoorbeeld Koeweit. Dat veel van deze dieren sterven voor ze de reis af hebben gemaakt of er zelfs maar aan begonnen zijn, moge duidelijk zijn.
Naar de dierentuin?
Hoewel dit probleem al jaren bestaat en er ook regelgeving omheen is gemaakt, blijven de wilde dieren via bijvoorbeeld Instagram worden aangeboden en aangekocht. 41% van de lezers van the Arab Times vindt dat de illegale huisdieren gegeven moeten worden aan de dierentuin van Koeweit, de enige instantie die wettelijk wilde dieren mag huisvesten. Echter, de dierentuin van Koeweit heeft een huisvestingsprobleem. Veel hokken zitten al vol met in beslag genomen leeuwen en tijgers. 23% van de respondenten klaagde ook over de slechte handhaving door de regering.
Bekijk de volledige documentaire van VICE hieronder:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.