Het KNMI verwacht na de 'indian summer' geen 'oudewijvenzomer' dit jaar. Dat houdt in dat Nederlanders tussen 17 en 25 september, niet op mooi nazomerweer hoeven te rekenen. ,,Het wordt ook niet heel slecht'', zei een woordvoerder vrijdag. ,,Wat wisselvallig.''
Over de datering van het begrip 'oudewijvenzomer' bestaan volgens het KNMI veel misverstanden. ,,Omdat het najaar sowieso veel oplevingen kent. Maar we spreken alleen van 'oudewijvenzomer' als het vanaf zaterdag tot en met volgende week zondag mooi weer is.'' De afgelopen twee weken was het warm en zonnig in Nederland. Veel mensen noemden dit 'indian summer'. ,,Maar dat is eigenlijk een term die men in Amerika en Canada gebruikt'', aldus de woordvoerder.
Vrijdag 23 september begint de herfst. Mocht het rond 29 september nog zomers worden dan heet dat Sint Michielszomertje. Begin oktober heet mooi weer kranenzomer, rond 11 oktober Sint Gummaruszomertje en op 11 november spreek men van Sint Maartenzomer.
Het KNMI kan nu nog niet zeggen of deze nazomertjes er komen ,,omdat de verwachtingen niet verder gaan dan tien dagen vooruit''. Warm najaarsweer hangt samen met een hogedrukgebied boven Midden-Europa, waardoor de wind in West-Europa uit het zuiden waait. Daarmee wordt warme lucht aangevoerd uit het gebied van de Middellandse zee. ,,Maar daar is voorlopig geen sprake van''. Het mooie nazomerweer kan een week aanhouden, in oktober 1921 duurde het zelfs twee weken.
Het begrip 'oudewijvenzomer' komt uit de Noordse of Germaanse mythologie, waarin noodlotsgodinnen wevend of spinnend werden afgebeeld. Ze beelden daarmee de menselijke levensdraden uit. De term is waarschijnlijk terug te voeren op een vrouwelijk watergeest met lange witte haren. ,,Later werd het toegeschreven aan oude breiende vrouwen en aan veldspinnen die bij rustig nazomerweer lange draden spinden'', aldus de KNMI-woordvoerder.