Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Geen natuurbegraafplaatsen in de natuur'

  •  
23-07-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_314373.jpg
De behoefte aan begraafplaatsen in de vrije natuur neemt toe. Maar grootgrondbezitter Staatsbosbeheer wil geen natuur beschikbaar stellen.
Willem van der Putten is woedend op de overheid en op Staatsbosbeheer. Van der Putten, voorzitter van de stichting Natuurbegraafplaatsen, zegt vier jaar lang met Staatsbosbeheer bezig te zijn geweest over natuurbegraafplaatsen, maar ervaart alleen maar tegenwerking. Dat terwijl volgens hem het aantal begrafenissen de komende jaren groeit ten opzichte van het aantal crematies, en de vraag naar bijzondere begraafplaatsen groeit. Met name naar begraafplaatsen in de vrije natuur.
Staatsbosbeheer gaat Van der Putten daarbij niet helpen, want die vindt begraven in de natuur niet tot zijn kerntaken behoren. Dat is het antwoord van Staatsbosbeheer aan het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit (LNV) op de vraag of begraven in de natuur bij zijn doelen past. "Wij beheren natuur, en een begraafplaats is een andere bestemming", laat Staatsbosbeheer weten.
Van der Putten noemt het 'domheid'. "Wandelpaden aanleggen is populair en wandelpaden aanleggen waarbij je op een grafzerk stuit blijkbaar niet." Ook Huub Kluijtmans, beheerder van Bergerbos, een van de twee natuurbegraafplaatsen in Nederland, vindt dat Staatsbosbeheer in actie moet komen. "We zijn geen Scandinavië met uitgestrekte natuurgebieden. Staatsbosbeheer is de grootgrondbezitter in dit land en die moet grond vrijmaken voor natuurbegraafplaatsen."
Henry Keizer, voorzitter van de Facultatieve Groep, de organisatie van uitvaartdeskundigen die samen met Staatsbosbeheer de mogelijkheden voor begraven in het bos onderzocht, ziet het probleem niet. Volgens Keizer zijn er voldoende begraafplaatsen in bosrijk gebied en zijn traditionele begraafplaatsen aan het ’vergroenen’ omdat mensen inderdaad uitgekeken zijn op de 'velden van grijs steen'. "Het kost alleen wat tijd voordat een graf plaats kan maken voor bomen of struiken, omdat een graf nou eenmaal zo’n 25 jaar moet blijven liggen."
Bron: Trouw

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor