Geen kern- of kolen, neem een molen
• 15-01-2009
• leestijd 2 minuten
Als de overname van Essent doorgaat zal WISE zowel grote als kleine klanten van Essent op gaan roepen weg te gaan bij dat bedrijf. Niet alleen wordt het stroometiket van Essent met de overname een stuk ‘viezer’, de nieuwe combinatie heeft al de intentie uitgesproken een nieuwe kerncentrale te willen gaan bouwen, bijvoorbeeld bij Borssele.
Minister van der Hoeve van EZ is niet voor niks op z’n minst nogal halfslachtig in haar houding ten aanzien van de overname; ze is fervent voorstander van een nieuwe kerncentrale en doet er alles aan om een dergelijk initiatief aan te moedigen. Zo ook de CDA-fractie in de 2e Kamer die het nieuwe bedrijf regelrecht oproept het initiatief te nemen.
Totnutoe heeft alleen Delta gezegd concrete plannen te hebben voor een nieuwe grote kerncentrale. Essent hield zich altijd een beetje op de vlakte. Delta heeft aangegeven wel alle aandelen Borssele over te willen nemen maar RWE houdt dat af; die wil zelf graag gaan bouwen en dan is een 50-% aandeel in de huidige centrale natuurlijk handig.
Bovendien heeft Delta niet voldoende geld voor een nieuwe kerncentrale; het vereist immers een investering van tussen de 4,5 en 6 miljard euro. RWE brengt dergelijke bedragen mee.
In het kader van de campagne Groene stroom? Ja graag! vergelijkt WISE de verschillende aanbieders van stroom op hun milieukwaliteit. Essent kwam er al niet al te best uit te voorschijn maar wordt nu wel een van de grootste viespeuken*.
WISE gaat de komende maanden bouwen aan een coalitie van maatschappelijke organisaties die de klanten van Essent/RWE gaan benaderen met de oproep weg te gaan bij dat bedrijf en te kiezen voor een aanbieder die alleen groene stroom verkoopt en maakt. Dit onder het motto “geen kern- of kolen, neem een molen”.
“We zullen ons speciaal richten op de aandeelhouders van Essent die veel geld verdienen met de verkoop van hun aandelen Essent. Zij zijn daarna al helemaal niet meer gebonden aan Essent en kunnen dus prima overstappen naar een andere aanbieder”, aldus Peer de Rijk van WISE.
Bron: WISE