'Geen hogere sterfte door ultrafijnstof schiphol'
• 20-04-2016
• leestijd 1 minuten
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de afgelopen maanden in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu onderzoek gedaan in de regio Schiphol naar mogelijke schade door de uitstoot van ultrafijnstof. Hieruit blijkt dat de sterftestatistieken in de omgeving Schiphol geen afwijking laten zien in vergelijking met de rest van Nederland. Om elke onzekerheid weg te nemen adviseert het RIVM een uitvoerig vervolgonderzoek te doen.
Gevolgen gezondheid nog onduidelijk
Staatssecretaris Dijksma schrijft in haar reactie op het rapport aan de Tweede Kamer dat ze het RIVM opdracht geeft hiervoor een uitgebreid onderzoeksprogramma op te starten. Dijksma: ‘Ook al is er nu geen effect aangetoond, het rapport laat zien dat we te weinig weten van de effecten van ultrafijnstof op de gezondheid.’
Menselijk handelen
Ultrafijnstof komt zowel van nature voor in de lucht als door menselijk handelen. Vooral door het stoken van hout, verbranden van afval en het gebruik van fossiele brandstoffen in voertuigen wordt ultrafijnstof uitgestoten.
Onderzoek
Uit een reeks eerdere metingen bleek dat er sprake was van een verhoogde uitstoot in de buurt van de luchthaven Schiphol, overeenkomstig met metingen bij enkele andere luchthavens in de wereld. Dit onderzoek richtte zich op de gezondheid van omwonenden. Het nieuw aangekondigde onderzoek moet in 2020 klaar zijn, maar bevindingen zullen tussentijds ook worden gedeeld met betrokken instanties, bewoners en de internationale wetenschap.
Zembla onderzocht het probleem van fijnstof op snelwegen en rondom Schiphol. Kijk hier de aflevering van Zembla over fijnstof:
http://zembla.vara.nl/seizoenen/2016/afleveringen/06-04-2016
Bron: Rijksoverheid