Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geen beroep tegen vergunningen gaswinning

  •  
21-08-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_176344.jpg
De Waddenvereniging gaat niet in beroep tegen vergunningen voor gaswinning onder de Waddenzee. Er zijn, mede onder druk van natuurbeschermingsorganisaties, voldoende waarborgen opgenomen om schade aan de natuur te voorkomen.
Op 5 juli jl. verleende het kabinet vergunningen voor het winnen van gas in dit gebied. De Waddenvereniging is geen voorstander van gaswinning in de Waddenzee, maar accepteert vanwege de strenge voorwaarden in de vergunningen het besluit tot winning dat de Tweede Kamer in 2004 heeft aangenomen.
Directeur Hidde van Kersen van de Waddenvereniging: "We hebben de afgelopen jaren intensieve gesprekken gevoerd met de overheid en de NAM over de inhoud van de vergunningen. Alle door ons gestelde voorwaarden om de schade aan de natuur te voorkomen zijn overgenomen. Als je op alle belangrijke juridische punten je zin krijgt heeft het geen nut meer om in beroep te gaan."
Vogelbescherming gaat wel in beroep. Vanwege het internationale belang van de Waddenzee voor trekvogels zal men de vergunningen principieel aanvechten. De Waddenvereniging acht deze procedure kansloos.
Strenge voorwaarden
In de vergunningen voor de gaswinning is vastgelegd dat gaswinning geen meetbare effecten mag veroorzaken op de natuur. Om mogelijke schade te voorkomen, wordt het gas minder snel gewonnen. Daarnaast mag de bodemdaling niet meer dan 6 mm per jaar zijn omdat de Waddenzee dat bij kan houden. Met een uitgebreid meetprogramma wordt dit gecontroleerd. De winning wordt stopgezet zodra er schade ontstaat. Een onafhankelijke commissie van deskundigen beoordeelt de meetgegevens en geeft jaarlijks een openbaar advies aan de minister van LNV. Zandsuppletie mag niet op schelpdierbanken plaatsvinden. Om landschapschade te beperken wordt de verlichting van de boortoren aangepast. De vergunning is door de druk van de Waddenvereniging zo streng geworden en juridisch zo dichtgetimmerd dat een gang naar de rechter op dit moment zinloos is. Als de NAM en EZ de vergunningen in de praktijk echter onhanteerbaar streng vinden en zich er niet aan dreigen te houden, dan zal de Waddenvereniging direct een juridische procedure aanspannen.
Met het verlenen van de vergunningen is het eerste deel van het advies van de commissie Meijer uitgevoerd. Deze commissie adviseerde in april 2004 om de natuur in de Waddenzee te herstellen. Om de Wadden daadwerkelijk een impuls te geven zijn er verschillende middelen nodig zoals een Waddenfonds voor de financiering van natuurmaatregelen, een verantwoordelijke natuurbeheerder en duidelijke bestuurlijke verhoudingen. Hidde van Kersen: "We zijn inmiddels alweer een paar jaar verder en de Waddenzee staat er nog steeds slecht voor .Wij roepen het kabinet op om met evenveel daadkracht de overige delen van het advies uit te voeren, zodat het herstel van ons grootste natuurgebied eindelijk kan beginnen."
Bron: Waddenvereniging

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor