Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geelgors houdt van natuurgebied het Merkske

  •    •  
23-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1008 keer bekeken
  •  

De hoeveelheid insectenetende vogels rond het Merkske is enorm. Zo ook de geelgors, een vogel die hier jaarrond te zien is. De vogel profiteert van de grote aantallen insecten in al het struweel, de houtwalletjes en het pitrus. En niet onbelangrijk, in de winter is hier veel voedsel te vinden voor de soort.

Voedsel op de winterakkers

Toch zaten er 20 jaar geleden nog een stuk minder geelgorzen in het gebied. Het probleem was toen het voedselaanbod in de winter. Hoewel ze in de zomer van insecten afhankelijk zijn voor het voeren van de kuikens, eten ze in de koude maanden veel zaden. De natuurorganisaties zijn toen met graanakkers begonnen en de hoeveelheid geelgorzen nam snel toe. Omdat het gebied steeds natter wordt, verdwijnen ook weer sommige winterakkers. Dus de piek in geelgorskoppels ligt achter ons, maar nog steeds zijn het er veel.

Zandpaden voor de geelgors

Dan is er nog een element waardoor de geelgors zo succesvol is in het Merkske: de zandpaden. Het is een element dat vaak nog onderschat wordt, maar geelgorzen en andere vogels gebruiken dit soort kalere, zandige stukken om stofbaden te nemen tegen parasieten. Ook blijven er kleine, ondiepe plasjes liggen waar ze zich makkelijk kunnen wassen.

De randen blijven ook goed kaal waardoor er minder gras groeit en meer kruiden. Geelgorzen profiteren weer van de zaden die dit later in het jaar oplevert. In gebieden die landschappelijk perfect zijn voor de geelgors, zitten ze soms toch niet. Daar heb je dan een betonweg, geen zandpad. Of er zijn geen graanakkers aanwezig. Gelukkig voor de geelgors is dit nog volop aanwezig bij het Merkske.

Kijk zondag 26 mei 2024 om 19.25 uur naar de uitzending het Merkske op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.