Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geel schorpioenmos

  •  
05-06-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
geel_schorpioenmos.JPG
Geel schorpioenmos staat te boek als een ernstig bedreigde soort. Het is één van de plantensoorten op grond waarvan De Wieden de status van beschermd Europees natuurgebied (Natura 2000) heeft verworven.
Het mos groeit op een plek waar trilveen, blauwgrasland en moerasheide dichtbij elkaar voorkomen. Een perceel met een heel bijzondere vegetatie dus. In Nederland komt geel schorpioenmos alleen in Overijssel voor. Tot nu toe waren in De Wieden alle vindplaatsen in en rond het Meppelerdiep. Op de nieuwe plek komt geel schorpioenmos voor in combinatie met de, ook ernstig bedreigde, soorten rood en groen schorpioenmos. Dat is opmerkelijk, want tot nu toe werd aangenomen dat die twee soorten een ander milieu nodig hadden dan geel schorpioenmos. Rood en groen schorpioenmos blijken - anders dan gedacht - best tegen een beetje ijzer te kunnen. Geel schorpioenmos groeit uitsluitend op een ijzerrijke bodem.
Sinds 2007 zijn Natuurmonumenten en Staasbosbeheer bezig met het project 'Nieuw leven voor het moeras'. Onderdeel hiervan is het terugbrengen van trilveen en hooilandschappen (Weerribben en Wieden waren 50 jaar geleden vooral hooilandschap). Dit alles om zeldzame planten, mossoorten weer terug te krijgen. In het najaar start Natuurmonumenten in dit gebied met een herstelplan voor de moerasvogels.
Met beheerder Bart de Haan op zoek naar de schorpioenmosjes.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.