Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geef voorrang aan bouwprojecten voor energietransitie

  •  
23-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
nieuwbouw

© Bron Pixabay

Geef bouwprojecten die bijdragen aan de energietransitie een vrijstelling of voorrang op de vergunningverlening, betoogt voorzitter Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) donderdag in een opiniestuk in Trouw. Nieuwe voorstellen om stikstofuitstoot te verminderen zijn dringend nodig, erkent hij, maar nu dreigen ook projecten voor de duurzame energie te vertragen.

In november schrapte de Raad van State de zogeheten bouwvrijstelling. Daardoor krijgen bouwprojecten niet meer automatisch toestemming om tijdelijk stikstof uit te stoten. Dit kan vertraging opleveren in de bouw.

Emissiereductie van duurzame energieprojecten

"Die vertraging voor duurzame energieprojecten is nogal wrang, want deze leveren een enorme emissiereductie op", schrijft de voorzitter. "Dat geldt bijvoorbeeld voor de productie van duurzame varianten van elektriciteit, warmte en gas, voor energie- en laadinfrastructuur en voor de verduurzaming van de industrie."

De projecten voor duurzame energie vervangen dus onderdelen in onze samenleving die juist veel uitstoot veroorzaken, stelt Van der Gaag. "Het is van groot belang dat die projecten snel door kunnen gaan, om stikstofuitstoot te verminderen, klimaatverandering tegen te gaan en onafhankelijker te worden van landen als Rusland."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.