Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gedupeerden van malafide kattenhandel kunnen terecht bij meldpunt

  •    •  
01-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1103 keer bekeken
  •  
cat-g86e7d7297_1920

Scottish fold cat / vouwoorkat

© Kriss Chen via Pixabay

Slachtoffers van malafide kattenfokkers kunnen terecht bij Meldpunt Kattenhandel van House of Animals. Deze malafide kattenfokkers worden ook wel ‘broodfokkers’ genoemd, zij verhandelen gezelschapsdieren om letterlijk ‘hun brood te verdienen’. Vaak houden deze broodfokkers geen rekening met dierenwelzijn en worden ongezonde dieren door verhandeld. Broodfok wordt vaak belicht als een probleem bij honden, maar uit recent onderzoek van dierenwelzijnsorganisatie House of Animals is broodfok ook een groot probleem in de kattenwereld.

House of Animals legde vorig jaar al grote misstanden bloot bij een Kattenfokker in Echt. De Limburgse kattenfokker richtte zich op Selkirk rexen, Bengalen, savannah’s en zelfs servals. Ook deed de organisatie onderzoek naar een fokker in Helmond, waar meer dan 90 mogelijk zieke katten in een stacaravan werden gehouden.

Reacties van slachtoffers malafide fokkers

House of Animals ontving na de publicaties van de onderzoeken veel meldingen van gedupeerden.

Grootschalige kattenhandel in Nederland vindt veel al verborgen plaats binnen woningen. In tegenstelling tot honden geldt voor katten geen chip- en registratieplicht, door het misverstand dat broodfok geen probleem is bij katten. Meldpunt Kattenhandel wil in kaart brengen hoe groot het probleem zich voortdoet in de kattenwereld.

Online Meldpunt Kattenhandel

Malafide fokkers en kattenhandel melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) is altijd de eerste stap, maar House of Animals merkt dat gedupeerden hier vaak terughoudend in zijn. Karen Soeters:

“Gedupeerden zijn bang om bedreigd te worden door dit soort handelaren en durven daarom vaak geen melding te doen’’, aldus Soeters. Met de meldingen die House of Aninmals binnenkrijgt bouwen ze een anoniem dossier op. Zodra ze voldoende informatie hebben komen ze in actie.

Meldingen over malafide kattenhandel en malafide kattenfokkers zijn vanaf 1 maart welkom op het Meldpunt Kattenhandel, te vinden op de website van bron: House of Animals.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.