Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gebouwen moeten aangepast worden aan klimaatverandering

  •  
12-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
344 keer bekeken
  •  
skyline-g4f1685001_1920

© Rein Schoondorp via Pixabay

Omdat het klimaat aan het veranderen is, doen we er goed aan onze gebouwen aan te passen. Sophie Kraaijeveld van ING (Sector Banker Real Estate): "In Nederland bouwen we graag woningen met grote ramen voor de lichtinval. Maar door de grote ramen kan het in huis erg warm worden. Zeker in nieuwbouwhuizen blijkt het zweten te zijn". 

Gevolgen hitte 

Als het heet is, hebben wij daar als mens last van: we worden minder productief en slapen slechter. Bij extreme hitte gaan we naar binnen waar we het zo koel mogelijk willen houden. Daar zetten we dan het liefst de airco aan. Die airco slurpt energie en lekt schadelijk koudemiddel, waardoor het klimaat wordt belast. "En vastgoed is al verantwoordelijk voor 40 procent van de CO2-uitstoot". 

Zet groen in 

Gebouwen aanpassen aan het veranderende klimaat is een goede manier om deze cirkel te doorbreken. Sophie Kraaijeveld: "Dat kan al heel eenvoudig met zonwering zodat de ramen niet zo warm worden. Het toepassen van groen is ook effectief: beplanting zorgt voor schaduw en verdamping. Een groen dak (met een dikkere aardlaag, niet het bekende sedumdak met de vetplantjes) dempt de warmte op de bovenste verdieping. En een groene gevel zorgt voor natuurlijke isolatie, tegen hitte in de zomer en kou in de winter". 

948e60b928027edf462e9f065a7c9f97

© gonniec

Goed voor welzijn 

Naast de bewezen gunstige effecten tegen de klimaatverandering hebben groene gebouwen nog een positief effect: groen doet een mens goed. Planten hebben een bewezen positieve invloed op de gezondheid en productiviteit van mensen. Zo slapen mensen beter in een huis met veel groen. 

Bron: ANP | ING

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.