Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gasunie wil waterstofnetwerk in Duitse deel Noordzee

  •  
09-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
268 keer bekeken
  •  
noordzee

© Noordzee, fotograaf: ladylove40

Gasunie wil een waterstofnetwerk realiseren in het Duitse deel van de Noordzee. Dit netwerk moet een belangrijke rol gaan spelen bij de grootschalige import van waterstof uit Noorwegen. Het netwerk is niet alleen bestemd voor Duitsland, ook Nederland zal worden verbonden. Daarmee zou ons land op termijn in staat zijn zelf waterstof te importeren en te exporteren, stelt de Gasunie. De plannen voor het netwerk moeten nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie en zijn dus nog niet definitief. 

'Groene energiecentrale'

Het project komt volgens Gasunie tegemoet aan afspraken die Nederland, Duitsland en België vorig jaar hebben gemaakt. In deze zogeheten Esbjerg-verklaring is vastgelegd dat de landen rond de Noordzee een "groene energiecentrale" gaan ontwikkelen. Zo zal een groot deel van de windenergie die op die zee wordt opgewekt worden omgezet in waterstof. Via het netwerk dat Gasunie wil aanleggen, kan die waterstof vervolgens aan land worden gebracht.

Alternatief voor fossiel

Waterstof kan een alternatief zijn voor fossiele brandstoffen. Waterstof wordt geproduceerd door het splitsen van water in waterstof en zuurstof met behulp van energie. Dit proces wordt elektrolyse genoemd. Die energie kan komen uit aardgas of kolen, maar in dat geval is het nog geen duurzame energiebron. Als waterstof helemaal met duurzame energie wordt gewonnen, zoals zonne- of windenergie, wordt gesproken van groene waterstof. Gasunie verwacht dat de hoeveelheid waterstof die door windparken op zee wordt geproduceerd vanaf 2030 zal toenemen. Dat geldt ook voor de import van waterstof uit andere landen.

Gasunie 

Naar eigen zeggen heeft Gasunie al "een verbindende rol om in Nederland, Duitsland en op de Noordzee de energietransitie met de ontwikkeling van een waterstofmarkt te helpen versnellen". Zo werkt Gasunie in het noorden van Duitsland en in Nederland al aan transport- en opslagfaciliteiten op land. Het bedrijf spant zich bijvoorbeeld in om waterstof ondergronds op te slaan in Duitsland. Gasunie doet daarvoor mee aan een proefproject, waarbij twee zoutcavernes in de deelstaat Nedersaksen geschikt worden gemaakt. Daarbij worden twee ondergrondse holtes via een bovengrondse installatie aan elkaar verbonden.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.