Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ganzen vogelvrij?

  •  
13-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
‘Uitgangspunt in de visie is dat Nederland als deltagebied een land is waar ganzen thuis horen en welkom zijn. De Ganzen-8 wil ganzenpopulaties in Nederland daarom duurzaam in stand houden .’
Vogelvrij
Volgens de ondertekenaars moet juist ter bescherming van de ganzen en om ecologische en economische schade door ganzen te verminderen één van de beschermde ganzen, de grauwe gans, het ontgelden: in vijf jaar moet het aantal in de periode van maart tot november van 200.000 naar 100.000 worden teruggebracht. De zogenaamde exoten en soepganzen worden helemaal niet meer beschermd en zijn vogelvrij. Wat is duurzaam?
Weinig tijd
De jacht op de grauwe gans in het broedseizoen is bijna geopend tenzij de achterban van Vogelbescherming en Natuurmonumenten daar een stokje voor steekt. Alleen is daar bijna geen tijd voor: het akkoord moet namelijk 23 mei als advies aan het ministerie van E,L&I worden voorgelegd…
Vogelbescherming draait
Vogelbescherming Nederland was tot voor zeer kort misschien wel de belangrijkste pleitbezorger tegen het massaal schieten van ganzen: ‘dat is een kwestie van beschaving,’ zei een vertegenwoordiger van Vogelbescherming in 2008 voor Vroege Vogels radio. Nu heeft Vogelbescherming tot ontsteltenis van Faunabescherming zich akkoord verklaard met deze in haar ogen in ieder geval onhaalbare doel. Afschieten van ganzen of het op een andere manier voorkomen van voortplanten zal de aanwas van nieuwe ganzen niet tegenhouden.
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Dit akkoord - dat op 3 mei is gesloten - moet in no time door de achterbannen van de betrokken organisaties worden goedgekeurd, zodat dit op 23 mei als advies aan het ministerie van E,L&I kan worden aangeboden. Tot die tijd wordt er door de “centrale woordvoering”, in handen van Staatsbosbeheer, geen directeur/onderhandelaar aan media beschikbaar gesteld. Gelukkig voor iedereen snapt Vogelbescherming Nederland wel haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en probeert haar standpunt bij ons uit te leggen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.