Vroege Vogels

Ganzen verjagen met een knal werkt effectief

theme-icon
Natuur
  •    •  
13-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
659 keer bekeken
  •  
Grauwe ganzen en kolganzen in de lucht

Grauwe ganzen en kolganzen in de lucht

© Rob Buiter

Een zogenoemde BirdAlert met een knalapparaat blijkt een effectief middel om ganzen van grasland te verjagen. Onderzoek wijst dat uit, meldt BIJ12, een organisatie die de twaalf provincies ondersteunt.

Het kistje is voorzien van zonnepanelen en kan daarmee aangesloten apparaten activeren als er binnen een straal van 250 meter vogelgeluiden worden opgevangen. Het kan gaan om een opblaasbare vogelverschrikker, een luidspreker met afschrikkende geluiden of een knalapparaat. Dat laatste blijkt volgens onderzoekers het effectiefst om ganzen van landbouwpercelen te verjagen.

Knalapparaat herkent geluiden

Het apparaat herkent geluiden van specifieke vogels, zodat het mogelijk is om het knalapparaat alleen in actie te laten komen als er bijvoorbeeld ganzen aanwezig zijn, maar juist niet wanneer er weidevogels zitten. Doordat de knallen van het apparaat elkaar onregelmatig en onvoorspelbaar opvolgen, raken vogels er niet snel aan gewend.

Bij andere maatregelen, zoals vlaggen, lintjes, vogelverschrikkers of lasers is dat wel het geval, waardoor ganzen die na verloop van tijd negeren. Drones, honden of lichtpistolen kunnen wel effectief zijn, maar dergelijke methoden zijn dan weer tijdrovend.

Effectief middel

Deze methode is getest op 65 graslandpercelen in de provincies Noord-Holland, Friesland, Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht. De veldproef toonde "overtuigend" aan dat het een effectief middel is om ganzen te verjagen als een knalapparaat wordt geactiveerd, aldus BIJ12 over het onderzoek dat een bureau deed samen met kennisinstituut Sovon Vogelonderzoek. De uitkomsten zijn reden voor BIJ12 de methode op te nemen als verjagend middel in de zogenoemde faunaschadepreventiekits.

Ganzen kunnen op grasland veel schade aanrichten. Boeren en provincies zoeken daarom naar manieren om de dieren effectief te kunnen verjagen, wat de voorkeur heeft boven afschieten.

Bron: ANP

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

ganzen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Bullers
Bullers17 jun. 2023 - 7:33

Heel fijn voor de boeren maar voor omwonenden is het vreselijk, en de honden en andere huisdieren hebben er vreselijk last van. Honden durven nu al niet meer naar buiten, net zoals met oud en nieuw..trillende beestjes..dat ding staat vanaf 06:00 tot savonds laat te knallen