Gamma wint 'Botte Bijl Award 2006'
• 10-05-2006
• leestijd 2 minuten
Dinsdag 9 mei, reikte Milieudefensie de 'Botte Bijl Award 2006' voor fout hout uit aan Gamma. De winkelketen verkoopt ondanks jarenlange beloften nog steeds veel tuinmeubelen van illegaal of destructief gekapt hout. Actievoerders versnipperden daarom - met drie grote houtversnipperaars - een 'woud aan beloften' voor de ingang van het hoofdkantoor van Gamma te Leusden. 'Miss leiding' was aanwezig om de botte bijl award persoonlijk te overhandigen.
Gamma misleidt klanten door zich te profileren als grootaanbieder van duurzaam FSC-hout2. Vanaf 1996, zo beloofde de keten, zou er alleen nog maar hout uit duurzaam beheerde bossen worden verkocht. Winkelinspecties en onderzoek van Milieudefensie wijst echter uit dat de bulk van de Gamma-tuinmeubelen bestaat uit niet-gecertificeerd of niet-traceerbaar hout. Dit hout komt bijvoorbeeld uit Indonesië of Maleisië, landen waar op grote schaal op illegale en destructieve wijze wordt gekapt.
Op diverse merken tuinmeubelen die Gamma verkoopt, staan valse claims. Tuinmeubelen van het merk Topwood worden verkocht met duurzaamheidsclaims. Milieudefensie ontdekte dat dit hout komt van een bedrijf dat oerbossen kaalkapt in Maleisië (Kalabakan) voor de aanleg van oliepalmplantages. Gamma doet al sinds de jaren negentig aan de lopende band beloften over duurzaam hout in beleidsstukken,
milieu-folders en richting NGOs. Op de winkelvloer blijkt echter dat deze beloften niet worden waargemaakt.
Hoe het wel moet, laat winkelketen Kwantum zien, die het binnen een aantal jaren voor elkaar kreeg alleen nog duurzame FSC-tuinmeubelen te verkopen. Kwantum kreeg daarom een bloemetje van Milieudefensie.
Milieudefensie bezocht in totaal 54 vestigingen van tien winkelketens en inventariseerde daar 5627 tuinmeubelen. Hoewel veel bedrijven al jaren beterschap beloven, wordt een groot deel van het hout voor tuinmeubelen op illegale of destructieve wijze gekapt. Jaarlijks gaat er wereldwijd zo'n 13 miljoen hectare bos verloren, een oppervlak van ruim 3,5 keer Nederland. Daarnaast zijn er veel sociale mistanden rond houtkap en -handel.