Galapablog: Vrijwilligerswerk spaart het milieu?
• 28-06-2009
• leestijd 2 minuten
Gisteren hadden we met drie vrijwilligers movienight. Dat betekent dat er iemand wat kookt, iemand voor de drank zorgt en de ander voor de films. Iedereen neemt zijn eigen bord, bestek en glas mee, want de meeste vrijwilligers hebben daarvan in hun huurappartement het hoognodige voor eigen gebruik.
Mijn collega vrijwilligers, een fondsenwerver uit New York City en een bibliothecaris uit het zuiden van Florida en ik spraken over de kleine imprint die wij hier op het milieu hebben en hoe dat als we terug gaan weer zal toenemen. Nu kijken we met zijn drieen naar een tv en gebruiken we ons eigen serviesgoed en bestek. Straks zitten we weer allemaal thuis voor onze eigen tv de film te bekijken en hebben we een kast vol met servies en bestek. Hier hebben we geen auto en doen we alles fietsend of lopend. Mijn New Yorkse collega is door de gezonde beweging 10 kilo kwijtgeraakt in die 6 maanden en ze neemt zich voor om in New York iets van de levensstijl mee te nemen. Maar ja, dat wordt al lastiger, omdat ze in een net uniform en met panties en nette schoenen op haar werk moet verschijnen. Lekkere slippers of sandalen zoals hier, zit er niet in. Dat maakt een heel eind lopen al een stuk lastiger. De bibliothecaris woont in Forida buiten de stad en er is geen openbaar vervoer. Fietsen is geen optie, omdat het door de wegenbouw onmogelijk is, maar bovendien ligt alles te ver weg. Ook hij zal zich weer in zijn auto voortbewegen. Ik heb geen auto, maar ik zal weer veel vaker tram, bus en trein pakken.
Als een collega vrijwilliger weg gaat, verdeelt deze de zaken die hij niet meeneemt onder collega’s. Ik heb een prachtige nog bijna nieuwe stranddoek gekregen van mijn Londense collega en wat glazen van een andere Londense collega. Mijn Mexicaanse collega gaf me haar 20 liter waterfles en een koffiemaker. Als iemand een pakket van thuis krijgt, wordt er driftig gedeeld. We concludeerden dat we hier geleerd hebben om met zoveel minder toe te kunnen en ook veel meer te delen. Hopelijk heeft onze vrijwilligersstatus een duurzame invloed op ons gebruik van de eindige energie en ik raad iedereen aan om eens een paar maanden vrijwilligerswerk te gaan doen in een minder bedeeld land. Het zou wel eens milieubesparend kunnen werken.