Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gabon verbrandt duizenden kilo's ivoor

  •  
27-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ivoor_04.jpg
De regering van het Afrikaanse Gabon verbrandde woensdag duizenden slachttanden van olifanten en items van bewerkt ivoor. Het gaat om de hele voorraad illegaal verkregen ivoor die de Gabonese regering de afgelopen jaren in beslag heeft genomen. Gabon geeft met de verbranding een sterk signaal af in de strijd tegen stroperij van olifanten en de illegale handel in ivoor.
Verbranden
De Gabonese president Ali Bongo stak rond 11 uur Nederlandse tijd in hoofdstad Libreville de brandstapel aan. In totaal werd daarmee 4.825 kilo ivoor in de as gelegd. De brandstapel bestaat uit 1.293 slachttanden –afkomstig van circa 680 olifanten- en 17.730 stuks bewerkt materiaal. Het ivoor vertegenwoordigt zeker 850 illegaal gedode olifanten.
Controles
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) en onderzoeksbureau TRAFFIC, die de illegale handel in beschermde plant- en diersoorten in kaart brengt, waren nadrukkelijk betrokken bij de voorbereidingen van de ivoorverbranding. Op verzoek van de Gabonese regering voerden zij onafhankelijke controles uit naar de inhoud van de in beslag genomen voorraad. Ieder stuk ivoor werd geregistreerd en in zijn gang naar de brandstapel gevolgd.
Ivoor met pootjes
Zo wordt voorkomen dat het waardevolle ivoor door diefstal of corruptie weglekt in het illegale circuit. De ervaring leert namelijk dat in beslag genomen ivoor dat niet goed wordt gemonitord, 'zomaar' pootjes krijgt en op miraculeuze wijze verdwijnt uit de depots. Zo werd vorige week bekend dat in Zambia 3.000 kilo ivoor wordt vermist uit de opslag van de overheid en Mozambique 'verloor' in februari nog 1.100 kilo.
Sterk signaal
Het is in Gabon verboden om ivoor te verhandelen. Ook de handel met het buitenland is strafbaar. Met de verbranding en de aanwezigheid van president Ali Bongo geeft Gabon een sterk signaal af dat het land geen illegale handel in ivoor of stroperij van olifanten duldt. Gabon is het eerste land in Centraal-Afrika dat zijn voorraad ivoor in het openbaar vernietigt.
Voorbeeldrol
"Het land zet daarmee de toon en vervult een voorbeeldrol in Centraal-Afrika," zegt Johan van de Gronden, directeur van WNF. Van veel Centraal-Afrikaanse overheidsfunctionarissen wordt vermoed dat ze betrokken zijn bij de illegale handel en in menig regeringskantoor wordt nog gepronkt met decoratief bewerkt ivoor.
Slechtste jaar ooit
Vorige week bleek uit onderzoek dat 2011 de boeken ingaat als ‘het slechtste jaar ooit’ voor de Afrikaanse olifant. Enkele tienduizenden olifanten zijn volgens het rapport afgeslacht om in de vraag naar ivoor te voldoen. Die vraag is vooral afkomstig uit Azië en dan met name uit China. Eerder deze maand zetten tien Centraal-Afrikaanse landen een handtekening onder een plan dat een halt moet toeroepen aan de schrikbarende stijging van stroop van olifanten. Hierbij werd afgesproken dat de opsporings- douane- en politiediensten van de verschillende landen beter en meer samen gaan werken; bijvoorbeeld door het aantal gezamenlijke grenscontroles op te voeren. WNF assisteert de betrokken overheden door trainingen te geven, te helpen bij het planningsproces en bij te dragen aan de velduitrustingen voor de rangers.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor