Biddende visarend
© Sjoerd52
Jarenlang gold de visarend in ons land als doortrekker. Tot 2016, toen begon deze unieke roofvogelsoort te broeden in de Biesbosch, waar nu elk jaar een stuk of 5 paartjes een nest grootbrengt. Een zeer geschikt biotoop, door de rust en enorme hoeveelheid water (vis!). Toch zou het zomaar kunnen dat binnenkort het eerste broedende paartje op de Veluwe gesignaleerd wordt.
Op de Noordrand van de Veluwe, in een dennengebied, is in de nazomer van 2020 een paartje visarend een nest gaan bouwen. Dat daar nog niet in gebroed is, is niet raar, want visarenden hebben altijd een "langere aanloop", volgens Albert de Jong van Sovon Vogelonderzoek. "Een aanloop van een paar jaar is heel normaal, ze bouwen een nest, en komen dan het jaar erop of het jaar daarop terug om te gaan broeden."
Visarend
© Janb01
Als het paartje wat het betreffende nest bouwde dit jaar terugkeert is de kans groot dat ze ook daadwerkelijk gaan broeden. "Dat is heel leuk, want de plek waar dit nest gevonden is, is heel anders dan de Biesbosch", zegt de Jong. "Het nest is gelegen in een dennenboom, in een dennencomplex, naast een open en droog heideterrein. Een heel stuk van het water af. Dat gebeurt bij visarenden wel vaker, mannetjes vliegen in het buitenland soms wel 10 kilometer naar de dichtstbijzijnde waterpartij. Maar in Nederland hebben we dat nog niet eerder gezien."
Meer over:
visarendMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.