Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'G7-landen halen de klimaatdoelen niet'

  •  
06-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
391 keer bekeken
  •  
RWE Industrie

© Foto: Pixabay

De G7-landen blijven achter bij de in Parijs gemaakte klimaatafspraken. Dat melden het Carbon Disclosure Project (CDP) en managementadviesbureau Oliver Wyman op basis van eigen onderzoek. Als de G7-landen zo doorgaan met de uitstoot van broeikasgassen gaan we richting de 2,7 graden opwarming.

Verminderen van de uitstoot

In 2015 kwamen landen in Parijs overeen om de uitstoot van broeikasgassen zodanig te verminderen dat de opwarming van de aarde in elk geval beperkt blijft tot 2 graden. Het doel is de opwarming zelfs onder de 1,5 graad te houden, omdat dit volgens wetenschappers de ergste effecten van opwarming zou voorkomen.

Maar in werkelijkheid ligt de uitstoot in de G7-landen, Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japen en de Verenigde Staten, op een niveau waarop we zouden uitkomen op 2,7 graden opwarming, stellen de onderzoekers. "Het is voor geen enkel land, laat staan voor 's werelds meest geavanceerde economieën, acceptabel om industrieën te hebben die zo weinig collectieve ambitie tonen", verklaarde Laurent Babikian van CDP.

Temperatuurstijging van 2,8 tot 3,1 graden

De uitstoot van bedrijven in de VS en Canada is zelfs dermate hoog dat die kan leiden tot een temperatuurstijging van 2,8 tot 3,1 graden. De studie wijst uit dat dit "grotendeels het gevolg is van bedrijven die helemaal geen doelen stellen, in plaats van gebrekkige". Uit het onderzoek blijkt verder dat Duitsland, Italië en Nederland de meest ambitieuze doelstellingen hebben voor het verlagen van de emissies, met een pad naar 2,2 graden. Frankrijk zit op 2,3 graden en het Verenigd Koninkrijk op 2,6 graden.

Volgend jaar komen bijna tweehonderd landen bijeen op de klimaattop in Egypte, na wat voor velen een zomer is geweest met droogte, hittegolven en andere klimaatgerelateerde extremen.

Bron: ANP

Meer over:

g7, klimaatdoelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.