Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fuut krijgt onverwachtse steun tijdens vogelverkiezing in Nieuw-Zeeland en wint

theme-icon
Natuur
  •    •  
19-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1722 keer bekeken
  •  
futen

Futen (Podiceps cristatus)

© Fotograaf Anke Oudejans

Update: De pūteketeke heeft van 74 andere vogels gewonnen en is in Nieuw-Zeeland uitgeroepen tot de vogel van de eeuw. Dit keer kwamen er 350.000 stemmen vanuit 195 landen binnen. Vorig jaar waren dat 60.000 stemmen. Luister naar de reactie van futendeskundige Han Vlug: 

De Brits-Amerikaanse talkshowhost John Oliver heeft met zijn steun voor de pūteketeke gezorgd voor wereldwijde aandacht voor de Vogel van het Jaar-verkiezing in Nieuw-Zeeland. De pūteketeke is een ondersoort van de bij ons bekende fuut. Er is vaker veel internationale belangstelling voor deze jaarlijkse verkiezing, maar door een actie van Oliver is volgens Nieuw-Zeelandse media in één dag het aantal stemmen uitgebracht dat normaliter in twee weken binnenkomt.

Ondersoort van de fuut

De wetenschappelijke naar van de de pūteketeke is Podiceps cristatus australis en is dus een ondersoort van de fuut. In Nederland is de fuut (Podiceps cristatus cristatus) vooral bekend door zijn indrukwekkende balts en zwart-wit gestreepte jongen.

De pūteketeke is een van de 75 vogels in de jaarlijkse online verkiezing. Op de lijst staan ook uitgestorven soorten zoals de huia (Heteralocha acutirostris) en piopio (Turnagra), die endemisch waren in Nieuw-Zeeland. De oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, de Māori noemen de vogels ook wel kāmana en beschouwen ze als een schat. De futen zijn overal op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland te vinden en zijn volledig beschermd.

Kotsende fuut

In zijn talkshow Last Week Tonight presenteert Oliver de pūteketeke als "een rare kotsende vogel met een kleurrijke mat". Futen staan bekend om het eten van honderden veren om die vervolgens uit te spugen. De veren verteren namelijk niet en helpen bij het lozen van onverteerbare delen van een prooi. De fuut is de enige vogel die veren gebruikt om braakballen makkelijker uit te kotsen.

Verkiezingscampagne

Oliver wil dat de vogel de verkiezing "op historische wijze" wint en is daarom een "schrikbarend agressieve" verkiezingscampagne begonnen. Hij heeft reclameborden laten plaatsen in Nieuw-Zeeland, Japan, Frankrijk, India en de Amerikaanse staat Wisconsin. "Help ons een echte koning te kronen" is de leus van een campagne in Groot-Brittannië. Langs de stranden van Rio de Janeiro in Brazilië vloog een vliegtuig met pūteketeke-reclame.

Vogelverkiezing loopt uit de hand

Eerdere edities van de verkiezing zorgden ook voor controverse. Zo werd in 2020 op frauduleuze wijze gestemd om de kleine grijze kiwi aan een overwinning te helpen. Twee jaar geleden ging een vleermuis ervandoor met de winst. Vorig jaar mocht de populaire kakapo niet meedoen om "minder charismatische kandidaten ook een kans te geven".

De winnaar van de Vogel van het Jaar-verkiezing wordt op 13 november bekendgemaakt.

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

fuut, vogelverkiezing, vogel van het jaar
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.