Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fruitschaal voor nachtvlinders

  •  
11-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Huismoeder.jpg
De nachten worden kouder, maar er zijn nog steeds nachtvlinders actief. De hele winter door, met uitzondering van echte vorstperioden, zijn nachtvlinders te zien. Ze worden aangetrokken door nog bloeiende planten, maar je kunt ze ook lokken met rot fruit. Dit zegt de Vlinderstichting op Natuurbericht.nl.
Rottende appels
Zeker door de warme herfstperiode die we hebben gehad zijn er nog een heel aantal planten in bloei. Sommigen, zoals fluitenkruid, hebben zelfs een extra bloeiperiode ingelast. Hier en daar staat nog klimop in bloei en ook een aantal andere planten leveren nog nectar aan de nu aanwezige nachtvlinders. Hoewel er in voorjaar en zomer veel meer nachtvlindersoorten vliegen, zijn er de hele winter door ook nachtvlinders te zien. Je kunt ze gaan zoeken op bloeiende planten, maar je kunt ze ook aanlokken met rot fruit. De nachtvlinders gaan op hun geur af om aan voedsel te komen en flink rottende appels ruiken ze al op flinke afstand. Er zijn nogal wat soorten die in het najaar overschakelen van nectar op rottend fruit. Dat kan gaan om druiven of appel, maar ook peer, mango en banaan worden niet versmaad.
Dronken vlinders
Zo hadden we dagen achtereen huismoeder, volgeling en agaatvlinder die zich te goed deden aan het gistende vocht uit rotte druiven in de tuin. Inmiddels zijn deze grotendeels weg, maar nu ligt er een fruitschaaltje met rottende appels voor de vlinders. Op 8 november zat daar urenlang een roesje op. Dat is het leuke van die vlinders die op fruit zitten: ze zijn vrij tam. Dat kan te maken hebben met het feit dat ze dat vruchtensap zo vreselijk lekker vinden, maar ook met het feit dat die vruchten gisten, waarbij alcohol wordt gevormd. Misschien zijn ze gewoon een beetje dronken en daardoor wat suf. Dit betekent wel dat ze goed te bekijken en te fotograferen zijn. Soorten die je de komende tijd nog op rottend fruit kunt verwachten zijn onder andere zwartstipvlinder, bruine herfstuil,  gewone velduil en wachtervlinder. Voor herkenning en informatie over de soorten kunt u terecht op Vlindernet.

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor