Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Friese weidevogelboer wint Gouden Grutto

  •  
17-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
226 keer bekeken
  •  
gouden gruto

Familie De Boer met Andrea Kuiper-De Jong van Vogelbescherming Nederland

© Vogelbescherming Nederland

Bote en Astrid de Boer uit het Friese Tjerkwerd hebben de Gouden Grutto ontvangen. Vogelbescherming Nederland heeft het Friese echtpaar deze prijs toegereikt vanwege hun inzet voor weidevogels. Het stel heeft nu één van de hoogste concentraties gruttobroedparen van Friesland op hun weilanden. Volgens de Vogelbescherming laten ze hiermee zien dat weidevogels ook goed samen kunnen gaan met een modern, gangbaar bedrijf.

Liefde voor weidevogels

Het weiland van Bote en Astrid zit vol met grutto’s, kieviten en tureluurs. Bote zette het waterpeil op twaalf hectare ouderwets greppelland veel hoger, hij maait laat en rijdt alleen ruige mest uit. In het voorjaar vind je hier dan ook niet alleen koeien, maar ook zo’n 200 weidevogelnesten. Vogelbescherming prijst bovendien de manier waarop deze boer zijn kennis en ervaring deelt en onderzoek laat doen op zijn bedrijf. Zo is er onderzoek gedaan naar beweiding van het vee en wat de gevolgen daarvan zijn op de vegetatie en de weidevogels.

Grote verrassing

Voor Bote en Astrid is het winnen van de Gouden Grutto een grote verrassing. Ze moeten nadenken waaraan het geld te besteden. Misschien voor een uitkijktoren, oppert Astrid.  Bote ziet daar ook wel iets in: “Mensen rijden hier vaak langs, maar hebben niet door hoeveel vogels er zitten. Door een uitkijktoren zouden mensen de rijkdom van deze plek veel beter kunnen ervaren en weidevogels meer gaan waarderen. We gaan er nog eens goed over nadenken!”.

grutto (c) Buiter

Grutto

© Rob Buiter

Vergoedingen voor weidevogelboeren

 Bote pleit ervoor om het systeem van vergoedingen voor weidevogelbeheer te veranderen. Een boer krijgt namelijk een vergoeding als hij om de nesten heen maait, maar dat werkt volgens hem averechts. Predatoren komen af op de hogere graspollen en eten daar alle eieren of kuikens op. Bote's aanpak heeft meer succes, maar het levert hem niet meer op.  

De vergoedingen voor een extensieve vorm van boeren waarbij er veel rekening wordt met de weidevogels zouden, volgens De Boer, veel hoger moeten zijn. Nu kan de extensieve landbouw niet met de intensieve landbouw concurreren, waardoor het voor veel boeren niet interessant is om te schakelen, terwijl er volgens de Boer velen zijn die dat wel zouden willen.

'Botes Paradys'

Om er zeker van te zijn dat de weidevogels voor de toekomst behouden blijven, maken Bote en Astrid een bijzondere keuze. Zij verkopen de meest waardevolle percelen aan het Agrarisch Natuurfonds Fryslân. Dit geeft hen ruimte om te investeren in een toekomstbestendig bedrijf en biedt een garantie dat de extensieve weidevogelparel, ook wel “Botes Paradys" genoemd, behouden blijft.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.