Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Frans water gestolen voor Zwitserse koeien

  •  
07-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
Koeien_Jeanet1.jpg

© Fotograaf: Jeanet1

Tussen Zwitserland en Frankrijk is een curieuze ruzie om waterdiefstal losgebarsten. In het westen van de Alpenrepubliek heerst deze zomer droogte. Daarom moet de Zwitserse luchtmacht 20.000 koeien sinds half juli met helikopters met water verzorgen.
Helikopter in camouflagekleuren
Eigenlijk was het de bedoeling dat dat water uit Zwitserse meren zou worden gehaald. Het Franse meer Lac des Rousses, vlak over de grens, was echter dichterbij: dat scheelde de piloten een kwartier reistijd. Franse badgasten zagen een Zwitserse helikopter in camouflagekleuren herhaaldelijk water stelen met een oranje tank aan een touw, bij elkaar duizenden liters. De chef van de Zwitserse strijdkrachten heeft inmiddels excuses aangeboden, aldus de krant Süddeutsche Zeitung.
Rantsoen
De burgemeester van een Franse gemeente aan de Lac des Rousses is bijzonder kwaad over de Zwitserse actie omdat hij het drinkwater voor zijn eigen inwoners heeft moeten rantsoeneren wegens hitte en droogte. De Zwitserse luchtmacht gebruikte in eerste instantie als excuus dat in Parijs om een vergunning was gevraagd om over Frans grondgebied te mogen vliegen en dat die vergunning was verleend. In de vergunningaanvraag was echter met geen woord gerept over de onttrekking van duizenden liters water.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.