Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Foute staalslakken in zee

  •  
20-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
177 keer bekeken
  •  
De Oosterschelde is de kraamkamer van veel dieren- en plantensoorten en het grootste (onderwater) Nationaal Park van Nederland. Rijkswaterstaat wil in dit unieke natuurgebied met staalslakken de dijken verzwaren. En daar is Stichting De Oosterschelde helemaal niet enthousiast over. In Vroege Vogels duikt Menno onder het wateroppervlak om de pracht en praal te bewonderen die we dreigen te verliezen.
Ongelukkige keuze
'Hoewel het verzwaren van dijken absoluut noodzakelijk is, zijn staalslakken een zeer ongelukkige keuze,' zegt Joop Stalenburg van Stichting De Oosterschelde (SDO). 'Ze verpesten onder meer de leefomgeving voor de kreeft – HET symbool van de Oosterschelde – en bovendien is er te weinig bekend van de effecten van staalslakken op lange termijn.' Ook hoogleraar milieukunde Lucas Reijnders spreekt zich uit tegen het gebruik van staalslakken.
Afvalproduct
De staalslak is een afvalproduct van hoogovens. Ze bevatten zware metalen zoals fanadium en nikkel. Eerder werden staalslakken gebruikt om terreinen op te hogen in nieuwbouwwijken (in onder meer Nieuw-Vennep). Het gebruik leidde tot massale vissterfte in nabijgelegen wateren. In de Oosterschelde hebben inmiddels drie van de plusminus tien stortingen plaatsgevonden.
Kraamkamer
SDO wil de Oosterschelde beschermen tegen toekomstige stortingen. ‘De Oosterschelde is de kraamkamer voor een hoop bijzondere dieren zoals de sepia, snotolf, kreeft en zeeanemoon. Daar moeten we voorzichtig mee omspringen.’
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor