Foute slakken
• 19-05-2009
• leestijd 2 minuten
Rijkswaterstaat gaat in september de dijken rond de Oosterschelde versterken en dat plan heeft veel onrust veroorzaakt bij duikers en natuurbeschermers. Dat de dijken aan onderhoud toe zijn is geen discussie, maar wat betekent dit voor het onderwaterleven? De Oosterschelde is met meer dan 200 diersoorten (w.o. zeepaardjes, ringsprietslakken, lipvissen, gehoornde slijmvissen, zeebaarzen, sepia's) terecht een nationaal park, alleen weten maar weinig mensen dat.
Onderwaterfotograaf Joop Stalenburg zet zich samen met zijn vrouw Felice al jaren in voor het behoud van de biodiversiteit in de Oosterschelde en met name voor de sepia's. In 2007 kreeg hij voor zijn Sepiaproject de AD Natuurprijs. Stalenburg maakt zich grote zorgen over het gebruik van staalslakken, die volgens hem zorgen voor een verhoging van de zuurgraad en dat is niet goed voor het onderwaterleven. Deze week nam hij een duik in de Schelphoek, waar een jaar geleden een proefstorting is gedaan door RWS. Met eigen ogen zag hij hoe wolken roest van staalslakken in het water terechtkwamen. Voor Vroege Vogels heeft hij er een klein filmpje van gemaakt zoals hier boven te zien is. Ook nam hij monsters mee om te laten onderzoeken.
Hans van der Togt, directeur Water en Scheepvaart vanb RWS, maakt zich minder zorgen. Staalslakken zijn uitgebreid onderzocht in de Westerschelde en ook de Oosterschelde is een groot watergebied. Bovendien wordt er naast slakken natuursteen gestort en zelfs natuursteen heeft uitloging. Kortom, als het aan RWS ligt gaat het werk in september gewoon door.
Joop Stalenburg is van plan om, al is het maar symbolisch, dieren tijdens die werkzaamheden te verplaatsen naar een veiliger plek.
Film: Joop Stalenburg