Foute keuze: Kernenergie
• 25-03-2008
• leestijd 2 minuten
Kernenergie is géén oplossing voor het klimaatprobleem. Het is gevaarlijk, duur en vooral: overbodig. We hebben immers schone en veilige energiebronnen!
Kernenergie zorgt voor veel radioactieve vervuiling in de hele productieketen - van uraniumwinning tot de verwerking van kernafval. Kernafval is en blijft een enorm probleem. We hebben alleen zeer tijdelijke opslagmogelijkheden voor afval dat 240.000 jaar radioactief blijft. Bovendien is het plutonium, dat in zwaar vervuilende opwerkingsfabrieken uit het kernafval wordt gehaald, een grondstof voor kernwapens.
Duur
Kernenergie is duur. Bouw, veiligheid, ontmanteling, afvalverwerking, opslag, transporten en beveiliging blijven grote kostenposten. Die kosten komen zelden voor rekening van het energiebedrijf; via de belastingen betalen wij daaraan mee.
Gevaarlijk
Kernenergie wordt ook steeds duurder omdat er - terecht - steeds strengere eisen worden gesteld aan de veiligheid. Toch bieden die eisen slechts schijnveiligheid. Veilige kerncentrales bestaan niet. Het gevaar van terrorisme is reëel en ook de kerncentrale Borssele kan geen Boeing weerstaan.
Bejaard
Wereldwijd leveren kerncentrales maar een beperkte bijdrage aan onze energiebehoefte, zo’n 4%. Bovendien zijn de meeste kerncentrales bejaard. Om het huidige productieniveau te behouden zijn enorme investeringen nodig. Bovendien duurt het zó lang om een kerncentrale te bouwen, dat je veel sneller een windpark kunt aanleggen – dan schiet de aanpak van het klimaatprobleem tenminste op.
Niet CO2-vrij
En tot slot: het belangrijkste argument – tegenwoordig – voor kernenergie is, dat het CO2-vrij zou zijn. Zelfs dát is niet waar. In de hele productieketen, van winning tot verwerking en ontmanteling wordt CO2 uitgestoten: ongeveer een vijfde van wat een gascentrale uitstoot. Schone energiebronnen, zoals wind en zon, stoten geen CO2 uit.
Bron: Greenpeace