Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fotoserie: Warmetruiendag

  •  
05-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schaap-dikke-vacht_Jeanet1.jpg

© Fotograaf: Jeanet1

Vandaag is het voor de tiende keer Warmetruiendag! Om energie te besparen zetten we de verwarming een standje lager en trekken we een lekkere warme trui aan. De natuur is meestal al goed gewapend tegen kou. We zetten een paar natuurlijke 'truien' in het zonnetje.
 
Dubbel
Schotse hooglanders hebben een dubbele vacht. De buitenste vacht bestaat uit lange haren en beschermd het dier tegen regen en wind. Daar tussen zit een kortere wollige en zachte vacht waardoor hij warm blijft.
hooglander_Joske13
Fotograaf: Joske13

Grote beer
Veel rupsen hebben ook een vachtje. De functie hiervan is voornamelijk bescherming. De haren kunnen giftig zijn en kunnen bij aanraking irritatie veroorzaken bij het dier dat ze wil opeten (of mensen die ze aanraken). Dit is de rups van de grote beer .
rups_harig_pietfotograaf
Fotograaf: pietfotograaf
Waterdicht
Bevers brengen veel tijd door in het water. Hun vacht is daar goed op aangepast. De vele haren staan heel dicht op elkaar zodat er geen water de huid kan bereiken.
bever-vacht_kasteelheertje
Fotograaf: Peter0906

Wollig
Nog zo'n harig beestje is de gewone wolzwever. Het is niet helemaal duidelijk waarom ze zoveel haar hebben. Een functie zou kunnen zijn dat ze er luchtstromen mee kunnen waarnemen.
gewone-wolzwever_ceesmb
Fotograaf: ceesmb 
Dicht bij elkaar
Je hoeft niet per se haar te hebben om warm te blijven. Een goed stel veren houdt de kou ook tegen. Of kruip dicht tegen elkaar aan zoals deze blauwe reigers. 
reigers_chrisfotos
Fotograaf: chrisfotos
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.