Vandaag is het voor de tiende keer Warmetruiendag! Om energie te besparen zetten we de verwarming een standje lager en trekken we een lekkere warme trui aan. De natuur is meestal al goed gewapend tegen kou. We zetten een paar natuurlijke 'truien' in het zonnetje.
Dubbel
Schotse hooglanders hebben een dubbele vacht. De buitenste vacht bestaat uit lange haren en beschermd het dier tegen regen en wind. Daar tussen zit een kortere wollige en zachte vacht waardoor hij warm blijft.
Fotograaf: Joske13
Grote beer
Veel rupsen hebben ook een vachtje. De functie hiervan is voornamelijk bescherming. De haren kunnen giftig zijn en kunnen bij aanraking irritatie veroorzaken bij het dier dat ze wil opeten (of mensen die ze aanraken). Dit is de rups van de
grote beer
.
Fotograaf: pietfotograaf
Waterdicht
Bevers brengen veel tijd door in het water. Hun vacht is daar goed op aangepast. De vele haren staan heel dicht op elkaar zodat er geen water de huid kan bereiken.
Fotograaf: Peter0906
Wollig
Nog zo'n harig beestje is de gewone wolzwever. Het is niet helemaal duidelijk waarom ze zoveel haar hebben. Een functie zou kunnen zijn dat ze er luchtstromen mee kunnen waarnemen.
Fotograaf: ceesmb
Dicht bij elkaar
Je hoeft niet per se haar te hebben om warm te blijven. Een goed stel veren houdt de kou ook tegen. Of kruip dicht tegen elkaar aan zoals deze blauwe reigers.