Het najaar is de beste periode om de jan-van-gent langs de Nederlandse kust te bekijken. Hoog tijd om deze spectaculaire vogel eens in het zonnetje te zetten.
Jan-van-genten zijn de grootste vogels van de Noordzee. Als ze hun vleugels volledig uitstrekken, kunnen ze maar liefst 180 cm breed zijn! Je kunt de jan-van-gent ook herkennen aan de gelige kop, blauwe oogring en zwarte vleugelpunten.
Jonge vogels zijn nog grauw en bruin van kleur. Geleidelijk aan krijgen ze steeds meer wit in het verenkleed, tot de vogel na vier tot zes jaar uiteindelijk geheel wit is.
Jan-van-genten hebben een fantastische manier van jagen. Ze sporen hun prooi op vanuit de vlucht en duiken van wel 30 meter hoogte en 100 kilometer per uur loodrecht in zee. En als de vis wegvlucht, kan de jan-van-gent hem ook onderwater achterna zwemmen.
Jan-van-genten broeden in grote kolonies van soms wel duizenden vogels. Omdat goede plekjes op de stijle kliffen schaars zijn, zitten ze dicht op elkaar.
Jan-van-genten zijn regelmatig slachtoffer van visserij. Ze worden aangetrokken door het aas en raken vervolgens verstrikt in het vistuig. Ook zwerfvuil eist regelmatig slachtoffers onder de jan-van-genten.