Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Fotoserie: spectaculaire jan-van-gent

29 sep 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
jan-vangent.jpg

© Fotograaf: pjotr64

Het najaar is de beste periode om de jan-van-gent langs de Nederlandse kust te bekijken. Hoog tijd om deze spectaculaire vogel eens in het zonnetje te zetten.
Jan-van-genten zijn de grootste vogels van de Noordzee. Als ze hun vleugels volledig uitstrekken, kunnen ze maar liefst 180 cm breed zijn! Je kunt de jan-van-gent ook herkennen aan de gelige kop, blauwe oogring en zwarte vleugelpunten.
jan5

© Fotograaf: ArieKraaijevel

Jonge vogels zijn nog grauw en bruin van kleur. Geleidelijk aan krijgen ze steeds meer wit in het verenkleed, tot de vogel na vier tot zes jaar uiteindelijk geheel wit is.
jan3

© Fotograaf: jvbeilen

Jan-van-genten hebben een fantastische manier van jagen. Ze sporen hun prooi op vanuit de vlucht en duiken van wel 30 meter hoogte en 100 kilometer per uur loodrecht in zee. En als de vis wegvlucht, kan de jan-van-gent hem ook onderwater achterna zwemmen.
jan4

© Fotograaf: jvbeilen

Jan-van-genten broeden in grote kolonies van soms wel duizenden vogels. Omdat goede plekjes op de stijle kliffen schaars zijn, zitten ze dicht op elkaar.
Jan1

© Fotograaf: lama1948

Binnen de enorme groep heeft elk dier een vaste partner. Ook buiten de broedtijd om blijft de paarbinding in stand.
jan2

© Fotograaf: FrankBos

Jan-van-genten zijn regelmatig slachtoffer van visserij. Ze worden aangetrokken door het aas en raken vervolgens verstrikt in het vistuig. Ook zwerfvuil eist regelmatig slachtoffers onder de jan-van-genten.
jan8

© Fotograaf: o.w.zijlstra

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar