Niet alleen de vlinders en de bijen komen tevoorschijn in de lente, ook de mieren laten zich weer zien nu de lente is aangebroken. Er zijn wel 50 verschilllende mieren in Nederland. Enkele van de meest voorkomende mierensoorten zijn: de wegmier, de rode bosmier en de glanzende houtmier.
Hard aan het werk
Mieren hebben ook zeker geen luizenleventje en gaan al meteen hard aan het werk. Zo zijn ze onder andere druk met het melken van luizen om dit vervolgens op te drinken. Bovendien zijn ze constant bezig met het verzamelen van eten en dit te vervoeren naar hun nest.
Mieren in de aanval
Mieren vallen aan en verdedigen zichzelf door te bijten en vervolgens mierenzuur in het wondje te spuiten vanuit hun achterlijf. Verder kunnen deze insecten heel goed samenwerken. Mieren gebruiken vooral feromonen, een soort geurmoleculen, om met elkaar te communiceren. Dankzij deze feromonen communiceren deze sociale insecten bij welke kolonie ze horen, wanneer ze eten hebben gevonden en wanneer ze in de aanval moeten.
De bruidsvlucht
Meestal rond eind juli en begin augustus komen koninginnemieren uit hun ei gekropen om met de zogenaamde bruidsvlucht mee te doen. Zoals je misschien weleens gemerkt hebt vliegen hordes koninginnen en mannetjes tegelijk uit om te paren. De koninginnen hopen na het paren een eigen kolonie te stichten. Echter hebben sommige van hun pech en worden ze gepakt door een hongerig dier.