Jagen op veldmuizen kan de torenvalk als de beste. Hij heeft hier twee manieren voor.
Bidmethode
Wanneer hij veel energie heeft, gaat hij ‘bidden’. Door met de juiste snelheid tegen de wind in te vliegen, blijft hij recht boven de grond hangen.
Met zijn uitzonderlijke zichtvermogen speurt hij naar muisjes. Zijn ogen zijn zo ontwikkeld dat hij ultraviolette kleuren kan zien. In muizenurine reflecteren deze kleuren. Dus zo ziet hij waar een muisje is geweest.
Wanneer hij een muisje gespot heeft, duikt hij naar beneden en stort zich op zijn prooi. Vlak voordat hij bij de grond is, komt zijn grote staart in actie. Hiermee remt hij op het allerlaatste moment.
Zitmethode
De tweede jachtmanier van de torenvalk, zet hij in als hij minder energie heeft. Dan gaat hij gemakkelijk op een paaltje zitten en wacht tot er iets eetbaars voorbij loopt.
In de winter is het belangrijk om warm te blijven. Dit kost veel energie. Daarom jagen ze in de winter vooral op de paaltjesmethode.
Bron: Ecomare
De torenvalk was bijna verdwenen in Nederland. Dit kwam vooral door het intensief gebruik van pesticide in de landbouw. Het lievelingsmaaltje van de vogel, de veldmuis, werd hierdoor vergiftigd. De torenvalk at deze vergiftigde muizen waardoor ze uiteindelijk zelf ook het loodje legde. Maar door strengere regelgeving hierover, gaat het beter met de torenvalk.