Foster Parents Spar
• 11-12-2008
• leestijd 2 minuten
Hoe werkt het? Je kiest een boom uit in de
kwekerij
, die graaf je uit, neem je mee naar huis, en na de kerst lever je hem weer in. Hij gaat de grond weer in, en de volgende kerst graaf je je eigen boom weer uit, die, als het goed is, nu een stukje groter is gegroeid. Een boom kost zo’n 15 tot 25 euro (afhankelijk van de grootte), en je betaalt per keer 7 euro statiegeld. Als je de boom aantoonbaar verwaarloosd terugbrengt, ben je je statiegeld kwijt. Zo’n 10% van de mensen brengt z’n boom overigens helemaal niet terug.
Qua verwaarlozing is geen water geven een veelvoorkomende kwaal. Als de boom gezellig staat opgetuigd, vergeten veel mensen nog wel eens dat ze een levende boom is huis hebben, die gewoon water moet hebben, zoals een kamerplant. Niet te veel, niet te weinig; de kluit mag niet uitdrogen, maar hij mag ook niet verdrinken. En zet ‘m vooral niet vlak naast de verwarming. Wat ook niet mag: engelenhaar, kunstsneeuw en echte kaarsjes. Kaarsjes druipen en een takje dat is bedekt met kaarsvet, sterft af. Takken afknippen om ‘m beter in vorm te krijgen mag ook niet.
De boom komt met een flinke, zware kluit; groter en steviger dan wat gewone kerstbomen-met-kluit hebben.
De milieuwinst die zo’n biologische adoptieboom oplevert ligt op diverse fronten: hij wordt biologisch geteeld en dat scheelt kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Er is ook milieuwinst bij de transportkosten. Weggooibomen komen soms van ver, Oost-Europa bijvoorbeeld, waar de grond veel goedkoper is dan hier. Die bomen moeten helemaal hier naartoe worden gebracht. En: de boom wordt hergebruikt en kan bijna jaarrond CO2 opnemen.