Vroege Vogels

Fossielen voorspellen mogelijke terugkeer mensenhaai

  •  
19-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
23888 keer bekeken
  •  

Versteende haaientanden op het strand zijn niet alleen gaaf om te vinden, maar hebben ook een voorspellende waarde. Conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam Bram Langeveld maakt aan de hand van honderden gevonden fossiele mensenhaaientanden aannemelijk dat deze toppredator ooit weer in de Noordzee zou kunnen terugkeren. Verslaggever Gert Elbertsen doet met Langeveld en fossielenzoeker Willy van Wingerden een poging de driehoekige, gekartelde tanden van dit machtige dier te vinden op de zandmotor bij Den Haag. 

Grootste roofvis komt niet voor in Noordzee

De mensenhaai is met een lengte tot zeven meter de grootste roofvis ter wereld. Het imposante dier leeft op het moment niet in de Noordzee. De meest dichtbije populaties bevinden zich voor de kust van zuid Frankrijk. Dat de mensenhaai hier vroeger voorkwam bewijzen de fossiele tanden die met enige regelmaat gevonden worden voor de Nederlandse kust. Van Wingerden heeft er tot nu toe 134,5 gevonden, waarvan de meeste op de Zandmotor. 

Tanden zijn niet erg oud

Langeveld onderzocht de meeste van de tanden die ooit gevonden zijn, bijna 500 in totaal. Hem viel op dat er veel zijn gevonden, erop wijzend dat het dier vrij algemeen moet zijn geweest. Alhoewel het niet mogelijk was de tanden te dateren op ouderdom, doet de goede staat van de meeste tanden vermoeden dat ze geen miljoenen, maar eerder duizenden tot tienduizenden jaren oud moeten zijn. Twee periodes komen daarvoor in aanmerking; rond zo'n 120.000 en 8.000 jaar geleden. Rond deze tijd was de zee warm genoeg en bestond er een noordelijke verbinding met de Atlantische Oceaan, waardoor de haaien hier konden komen.

Willy van Wingerden en Bram Langeveld op de Zandmotor

Willy van Wingerden en Bram Langeveld op de Zandmotor

© Gert Elbertsen

Terugkeer mensenhaai aanemelijk

Het is -omdat de mensenhaai in iets warmere omstandigheden in de Noordzee zwom- heel aannemelijk volgens Langeveld dat deze toppredator door opwarming van het klimaat hier weer op zal duiken. Zij het niet dat deze haai bedreigd wordt en aantallen afneemt. Volgens Langeveld is de mogelijke terugkeer van deze formidabele predator geen reden tot paniek. Films als Jaws hebben onterecht het dier een slecht imago bezorgd; “Net als andere dieren doet hij gewoon z’n ding  en verdient hij ons respect”. 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

George1975
George197519 mrt. 2023 - 19:48

De mensentaal zwom 120000 tot 80000 jaar geleden in de Noordzee omdat deze toen warm genoeg was. Ik neem aan de de aarde toen ook warmer was. Komt dat omdat er toen zoveel stikstof en CO2 was? De aarde heeft altijd al warmere en koudere periodes gehad. Dus is de verwarming van de aarde echt menselijke schuld of komt er nu gewoon een warmere periode aan omdat we de laatste paar duizend jaar een koude periode hebben gehad. Volgens mij het laatste.

1 Reactie
MarianClaasen
MarianClaasen20 mrt. 2023 - 19:52

Zalig zijn de onwetenden. De aarde heeft inderdaad te maken gehad met koude en warme periodes maar dan gaat het om veranderingen die zich over duizenden jaren voordoen, niet zoals nu sinds ruim honderdvijftig jaar (start Industriële revolutie) met een versnelling in de laatste jaren. Klimaat verandert onder invloed van zonneactiviteit en bijv. natuurrampen. De snelheid waarmee het nu plaatsvindt heeft geen natuurlijke oorsprong.

Jan van Eersel
Jan van Eersel18 mrt. 2023 - 15:28

De mensenhaai is een vleesetende moord machine van 7 meter. Van mij mag die net als de krokodil, de comodo varaan, de leeuw en alle giftige slangen in reservaten worden gehouden en in het wild worden uitgeroeid. Dat zeg ik namens alle slachtoffers, mens en dier, uit heden en verleden. We koesteren toch ook geen moordende mensen omdat die instinctief moorden?

2 Reacties
Willem j brouwer
Willem j brouwer18 mrt. 2023 - 17:41

Uw bericht is volslagen kolder.

MarianClaasen
MarianClaasen19 mrt. 2023 - 10:35

Sprak een exemplaar van de enige soort die bezig is de planeet om zeep te helpen. Vleesetende moordmachine de homo sapiens veroorzaakt alleen al in Nederland de dood van meer dan 650 miljoen dieren. Dieren die in volstrekte doodsangst aan hun einde kwamen in een slachthuis.

me5894
me589417 mrt. 2023 - 16:24

De mensenhaai doet zijn ding, in Australië hebben ze op stranden waar veel mensen de zee in gaan, netten in zee gezet om veilig te kunnen zwemmen. En af en toe zijn er ook mensen aangevallen door deze haai en missen een stuk van hun been of arm.

1 Reactie
RoelRoel
RoelRoel19 mrt. 2023 - 6:49

Als dat gebeurt is het een vergissing van de haai en meteen wereldnieuws wat wel aangeeft hoe weinig het gebeurt.

Haaiku04
Haaiku0417 mrt. 2023 - 15:26

De reporter zegt tijdens het verhaal, megalodon, dat is echter een volstrekt andere haai (inmiddels uitgestorven) dan de witte-of mensenhaai (komt nog steeds voor) waar het in dit verhaal over gaat.

EdvL
EdvL17 mrt. 2023 - 11:44

Leuk verhaal, jammer dat de foto op de beginpagina van de video geen mensenhaai is maar een Zandtijgerhaai (Carcharias taurus) en heeft een andere vorm tanden.

1 Reactie
vroegevogels
vroegevogels21 mrt. 2023 - 14:20

Dank voor uw oplettendheid, we hebben het meegenomen!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.